Експерт кръстил новия вид на 17-годишната си дъщеря

След 30-годишни изследвания учени заключиха, че са идентифицирали нов вид малки акули, съобщи БТА.
 
Експертът Брадли Уедърби от университета на Роуд Айлънд кръсти новия вид Etmopterus lailae на 17-годишната си дъщеря Лейла.

Уедърби изследва акулите Etmopterus perryi от разред бодилестоподобни от три десетилетия. Смята се, че това са представителите от надразред акулообразни с най-малка дължина на тялото, която едва надхвърля 20 см.

ДНК изследване разкрива тайните на голямата бяла акула
 
"Не е необичайно идентифицирането на нов вид да отнеме няколко години, а след това той да бъде описан и кръстен. За идентифицирането на този вид обаче бе нужно малко по-дълго време", заяви Уедърби.

Акула нападна сърфист край бреговете на Австралия

Първите екземпляри от вида, които Уедърби е виждал, били замразени. Той получил сандъче със замразени акули. Уедърби започнал да сортира екземплярите година по-късно. Ученият прецизно изследвал анатомичните им особености и ги описал.

Преди да приключи изследването си, поискал мнението на специалиста по акулите Дейвид Ебърт от морската лаборатория в Мос Лендинг, Калифорния. Трябвало да минат 5 години, за да може той да установи, че действително става въпрос за неизвестен на науката вид.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си