Чуйте коментара на главния секретар на българското Главно мюфтийството

„Това е новост за нас. Ние го чухме от разговор по БНР. Нямам достоверен източник на информация, която да потвърждава изказването на турския външен министър. Ние не сме страна по това политическо говорене”, каза Джемал Фаик – главен секретар на Главното мюфтийство. В ефира на „Здравей България” той коментира изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на публична реч заяви, че се е обаждал в София и е настоявал за определни моменти в религиозния ни закон, като казва, че промените са настъпили в следсвие на турска намеса.

ДИПЛОМАТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ: Турски министър говори за намеса в българската политика

„Крайно време е България да се отърси от комплекса на малкия народ. Ние сме суверенна държава и не мисля, че който и да е външен министър би повлиял на политиците в страната”, каза Фаик. 

Той коментира и промените в закона, които разрешават външното финансиране на религиозните организации. Според него дарението било свободен акт, поощрен от всички аврамови религии – „да се харчи в името на Алах”. „Няма как на 100% държавата да поеме всичко относно религията. Всички, които внесоха законопроекта бяха против да се ограничава външното финансиране”, добави главният секретар. По думите му от това външно финансиране най-малко получавало мюсюлманското вероизповедание и по най-прозрачния начин. Това били 2 милиона годишно от Дианета за подпомагане на три духовни училища и висшия ислямски институт.

„Когато се направи среща с патриарх Неофит, премиерът каза, че по никакъв начин няма да се излезе от думата на Светия синод. Благодарени на тях не се спря външното финансиране”, заяви Фаик.

Мюфтийството има 10 години, за да погаси дълговете си

„Не сме си плащали данъците защото главно мюфтийство не беше оставено да работи нормално от редица хора, няма да споменавам имена. От 2006 г. до 2012 г. когато бяха големите бружения в главно мюфтийство – в него имаше децентрализация по местни поделения и след направена проверка се откриха много нарушения”. Така Фаик отговори на въпроса защо мюфтийството не си е плащало данъците. Най-важното според него било, че не били укривали данъците и били декларирали всичко „до стотинка”

ПАРИТЕ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА: Трябва ли държавата да плаща на духовните лица?

Той добави, че дали предишния главен мюфтия е крал данъци или не – щяло бъде казано от съда. Имало финансови злоупотреби, но това не било „грях” на сегашното главно мюфтийство.

„Изплащането на субсидията ще бъде на 4-ри транжа. 1-вият ще бъде в началото на април, след което ще подадем молба за погасителен план към НАП и това ще бъде разсрочено в годините”, допълни главният секретар.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.