Предрекъл ли е Виктор Юго пожара в парижката "Света Богородица"?

Легенда от 1866 година свързва българския майстор Колю Фичето с френската катедрала. Спасил ли е българинът, известен с мостовете си, „Нотр Дам”? Митове и легенди -  предрекъл ли е Виктор Юго пожара в парижката "Света Богородица"?

Игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново разказва пред арх. Николай Тулешков как майстор Колю Фичето спасява от разрушение катедралата "Света Богородица”

„Никола Фичев внимателно проучил нещата. Установил дамара на водите и успял да хване тези води и изградил една чешмичка, от която можело да се ползва от хората, които отиват на остров Сите”, казва арх. Николай Тулешков.

"Нотр Дам" - катедралата на Европа (ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ)​

За благодарност французите поискали българският майстор да остане. У нас обаче го чакала работа по Беленския мост, заради който той бил заложил главата си пред Митхад паша.

„Така или иначе това е една легенда, един разказ, в който не е ясно кое е истина и кое не е истина”, обясни още арх. Николай Тулешков.

Предрекъл ли е Виктор Юго пожарът в „Нотр Дам”?

Обхваната от пламъци катедрала „Нотр Дам” е мястото, увековечено в романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица”. В книгата има пасажи, в които се описва пожар в църквата. След като книгата е публикувана, домът на Квазимодо се превръща в една от най-обичаните сгради в света. А Юго успява да върне вниманието на Франция към катедралата.

КАК ИЗГЛЕЖДА "НОТР ДАМ" СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИЯ ПОЖАР ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

„След коронацията на Наполеон 1804г. катедралата абсолютно запада, няма кой да се грижи за нея. Книгата излиза през 1831 година. От 1844 до 1864 те реновират всичко.  И за мен Виктор Юго е направил много. Есмералда и Квазимодо са толкова трогателни, разчувстващи, че ти започваш да обичаш и сградата”, обясни Мария Конакчиева от Френския културен институт.

А познавачи на библията намериха връзка между пожара и страстната седмица преди Великден. На Велики вторник Иисус Христос пророкува бъдещата съдба на Йерусалим - с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони.

Френските пожарникари срещу огнените пламъци, обхванали "Нотр Дам" (ГАЛЕРИЯ)​

Покривът на "Нотр Дам" - легендарен шедьовър сред дърводелците и досега​

Панорамна снимка показва ужасяващите щети от пожара в "Нотр Дам"

СИМВОЛЪТ „НОТР ДАМ”: Историята на катедралата, устояла 850 години

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" бе потушен напълно (ВИДЕО+СНИМКИ)

Злополука е най-вероятната причина за пожара в „Нотр Дам”

Не е имало строителни работници в момента на избухването на пожара в "Нотр Дам"

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес