Рамката му, известна като „Гората“ е митична

Изпепеленият покрив на катедралата „Нотр Дам“ в Париж – някога легендарен, изумявал хората от Средновековието. Но и днес той се смята за шедьовър сред дърводелците. Покривът вероятно е един от най-големите шедьоври на френските дърводелци. За един художник той би бил нещо като „Мона Лиза“, съобщава БГНЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рамката му, известна като „Гората“ е митична, легенда по няколко причини. Тя е толкова сложна, че е поразявала Средновековните майстори. Първо, цели 50 години са били необходими за да се подготви дървото. Майсторите започнали да ги секат през 1200 г. След това ги оставяли за година с върха на север, за да ги уравновесят с енергията на Земята. Кората била премахната и са потопени в блато за 25 години, за да се запази дървото от плесен и буболечки. Около 1225 г., дървеният материал е бил изваден от водата и дънерите са нарязани във формата на греди и оставени да се изсушат за още 25 години. Като се има предвид и това, повече от хората, които са секли дърветата, никога не са видели покрива на „Нотр Дам“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската революция оставя катедралата в Руини. В средата на 19-ти век е взето решение да се възстанови стрелата. Заедно с архитекта Южени Виолет-ле-Дюк, има още една ключова фигура, която е забравена – Хенри Джордж – майстор-дърводелец. Той бил специалист по „оперативна геометрия“ и го наричали „Детето-гений“.

До момента не знаем доколко е пострадал камъка. Фактът, че катедралата все още стои е истинско чудо.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

"За покрива – той или ще бъде възстановен и ще изглежда както преди, или ще бъде нещо съвсем различно. Възстановяването на този шедьовър ще изисква голям брой професионалисти от сектора на дървообработването. Мисля, че ще има масирана мобилизация. Не би трябвало да направят както с Шартрската катедрала, чиито покрив изгоря през 19-ти век и е бил заменен с метална конструкция. Във Франция има доста дъб, така че материалът не би бил проблем. Могат да използват стари дървета и да оставят повече време на младите да пораснат. В гората Тронсе в централна Франция, има дъбове на няколко стотин години. Няма да могат обаче никога да подготвят дървото така, както са го направили през 1200 г., но днешната технология ще позволи работата на дърводелците да напредва бързо. Ако сега започне добиването на гредите, до 5 години конструкцията на покрива ще бъде възстановена", смята Томас Буечи от “Charpente Concept Group”, цитириран от АФП.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.