Това предават световните агенции

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" бе потушен напълно, предават световните агенции. Битката с огнената стихия продължи почти 15 часа. 

Огънят унищожи голяма част катедралата, която е един от символите на Париж. Пожарът пламна в понеделник вечерта малко преди 19:00 часа местно време. 

КАК ИЗГЛЕЖДА "НОТР ДАМ" СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИЯ ПОЖАР ВИЖТЕ ТУК

Преживяла не една война, оцеляла 850 години, катедрата загуби кулата-стрела, под напора на огъня. Спасени обаче са емблематичните две кули, както и много произведения на изкуството и безценни предмети, съхранявани в храма. 

Френски милиардер дарява 200 милиона евро за възстановяването на „Нотр Дам”

Катедралата е сериозно пострадала. Районът около „Нотр-Дам” е отцепен и се допускат само живеещите там. Един пожарникар е пострадал сериозно в битката с пламъците.

По всичко изглежда, че пламъците са тръгнали от скелето на покрива, където от месеци тече ремонт. Пожарът бързо се разраснал и погълнал постепенно дървената конструкция, някои от чиито греди датират от 12 век. Високата близо 100 метра кула с формата на стрела не успява да издържи. Векове история изчезнаха, а щетите са непоправими. В страничните улици вярващи започнаха да се молят и да пеят за „Нотр Дам”.

В гасенето се включват повече от 400 пожарникари, като се опитват да спасят каквото могат с помощта на 18 водни оръдия.

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

След срутването на островърхата кула основна цел е спасяването на двете фасадни кули, където се намират камбаните на катедралата. След повече от 5 часа борба, пожарникарите успяват да овладеят пламъците и да спасят основната конструкция.

Президентът Еманюел Макрон обеща, че „Нотр Дам” ще бъде възстановена.

„Казвам ви го много тържествено тази вечер. Ще възстановим катедралата, всички заедно. Това без съмнение е част от френската ни съдба и голям проект за идните години. Аз обаче се ангажирам с него и още от утре ще започнем национална кампания за набиране на средства, която ще отиде далеч отвъд нашите граници. Ще се обърнем към най-големите таланти и много хора ще дойдат. Ние ще я възстановим. Ще възстановим „Нотр Дам”. Защото това очакват французите и защото нашата история го заслужава”, заяви президентът Еманюел Макрон.

Информация: Петя Желева

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.