За първи път от 40 години е регистрирана толкова висока избирателна активност - 51%

Резултатите от изборите на европейско ниво: традиционните партии в ляво и в дясно губят позиции за сметка на зелените и либералите, а популистите и евроскептиците спечелиха по-малко от очакваното.

Европейците гласуваха „за” промяната, но не подкрепиха твърдо антиевропейските партии. В 23 от 28 държави-членки спечелиха проевропейски формации, а евроскептиците получиха по-малко от очакваното в държави като Германия, Австрия и Холандия. Големите победители са по-малките проевропейски партии. Станахме свидетели на Зелена вълна в цяла Европа от Германия, Франция и Бенелюкс до Финландия, Дания, Австрия и Ирландия. Сега пътят към мнозинството вече ще минава през Зелените и либералите.

Какви са резултатите от евровота във всички страни от ЕС?

За първи път от 40 години е регистрирана толкова висока избирателна активност - 51%. Така вчера беше последният ден от изборите, но днес е първият ден от надпреварата за най-високите позиции в Европа и най-вече за председател на Европейската комисия. В този първи ден по всичко личи, че принципът на този пост да бъде избран водещият кандидат на партията с най-много места - ЕНП , няма да бъде спазен.

За първи път от 40 години насам десните и левите в Европарламента заедно няма да имат мнозинство. Сега в Брюксел всички очакват, че двамата водещи кандидати, и на ЕНП, и на левицата, ще получат високи постове, но не и председателското място в Еврокомисията. И Вебер, и Тимерманс призоваха за обединение на проевропейските сили.

"Оттук нататък тези, които искат силен Европейски съюз трябва да обединят сили и това е отново моята покана към социалистите, либерали и зелени", заяви водещият кандидат на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер.

Кои са победителите и кои - победените в изборите за Европейски парламент?

"Още веднъж, предложението ми е на масата - нека седнем заедно с прогресивните сили в парламента", посочи водещият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.

Големият победител на тези избори е групата на либералите. Френският президент Еманюел Макрон загуби в родината си, но спечели в Европа. Макрон обедини сили с АЛДЕ и така либералите в Европарламента се превърнаха в решаващият фактор с ключов играч - президентът на Франция. А посланието на либералите за следващия председател на Еврокомисията беше ясно - няма да се съобразят с принципа на водещия кандидат.

"Новият баланс на силите в Европараламента изисква председател на Еврокомисията, който може да изгради устойчиво мнозинство отвъд партийните линии", заяви Ги Верхофстат - председател на групата АЛДЕ в ЕП.

Социолог: Усмихнатите спечелиха, а начумерените загубиха евровота

Зелените увеличиха значително местата си в парламента. В Германия „Зелените” се наредиха на второ място, а във Франция на трето, оставяйки зад себе си социалистите. Сега не е ясно дали коалицията на Ангела Меркел ще оцелее след унизителния резултат за германските социалдемократи. В Гърция пък бяха свикани предсрочни избори след загубата на партията на премиера Алексис Ципрас на евровота. Матео Салвини триумфира в Италия, а изборният резултат може да го накара да развали коалицията с „5 звезди” и да се опита да управлява сам.

Ще успеят ли четирите проевропейски сили да постигнат консенсус и да неутрализират евроскептиците през следващите 4 години? Отговор на този въпрос може да ни даде личността на новия председател на Еврокомисията, избиран от европейските лидери и Европейския парламент. Във вторник лидерите на страните членки пристигат в Брюксел, за да обсъдят кой ще наследи Жан-Клод Юнкер. А преговорите между тях започнаха още днес.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.