30% от британците избраха новата партия на Найджъл Фараж - Brexit

Brexit партията на популиста Найджъл Фараж - първа на изборите във Великобритания. Заради несигурността около развода с Брюксел, управляващите Консерватори регистрираха най-слабия си резултат от 1832 година насам - по-малко от 9%.

Поне 30% от британците избраха новата партия на Найджъл Фараж - Brexit.

250 000 българи работят и живеят във Великобритания. На около 40 минути от Лондон се намира ферма за бране и пакетиране на горски плодове – ягоди и малини. В нея работят 1 200 българи. Един от техните мениджъри – Салих Ходжов живее от 18 години във Великобритания. „Според мен нищо няма да се промени много драстично. Тук нищо не се променя бързо”, казва Ходжов.

Европейците избраха промяната, евроскептиците не получиха очакваното

Фирмата, в която той е мениджър е сред лидерите на вътрешния британски пазар. При него като сезонни работници са заети 1200 българи. „Започват да идват много хора от бургаския край, малко от шуменския край”, допълва още Ходжов.

Христина от Доспад бере плодове в Англия за трета година. Тя е на гурбет с голяма част от семейството си. „Братовчеди, леля ми. На ден средно изкарвам 80 паунда със сигурност”, казва тя.

„Моята философия е много проста – ако хората искат да работят и имат желание да работят – в Англия няма да имат проблеми да работят, докато имат желание. Самите хора ще решат дали искат или не искат да работят. Може да има малко администрация, която трябва да направят, но това ще бъде минимално”, коментира Салих Ходжов.

Какви са резултатите от евровота във всички страни от ЕС?

„Донякъде Brexit ни притеснява, защото ще идваме по-трудно тук”, казва Христина.

За Ранета Заимова от София брането на ягоди в Англия е поминък от 2 години. В България работи в шивашки цех. „Работя там зимата,  лятото - тук и ми е много добре”, казва тя.

Салих Ходжов предвижда отлив от български сезонни работници в следващите години, но не заради евентуални рестрикции. „Стандартът в България става по-висок. Разликата България-Англия започва да намалява. Паундът не е толкова силен. Не е толкова интересно за хората да работят тук”, казва Салих Ходжов.

Ако българите в чужбина решаваха евровота, те биха дали първото място на „Демократична България” с 28,76%. Втори са ГЕРБ с 22,16%, трети БСП с 15,42%, четвърти ВМРО със 7,06%, пети – „Възраждане” с 4,26%. Изненадата и в чужбина с 3% е Десислава Иванчева.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.