Ердоган е повторил предложението за сформиране на "съвместна работна група по плана на Турция за снабдяване със С-400"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с американския си колега Доналд Тръмп и е повторил предложението си за създаване на работна група във връзка с решението на Анкара да закупи руски зенитни комплекси С-400.

Решението за купуване на С-400 вместо на американските „Пейтриът“ е основен източник на напрежение между двамата натовски съозници, като Вашингтон дори заплаши с налагане на санкции. В телефонния си разговор с Тръмп Ердоган е повторил предложението за сформиране на "съвместна работна група по плана на Турция за снабдяване със С-400", се казва в изявление от неговия кабинет, цитирано от БГНЕС.

Мълър: Не можем да заявим дали Тръмп е извършил престъпление или не

Офертата за първи път бе направена през април, но все още не е получен отговор от Вашингтон..

Двамата лидери се се договорили да се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония, в края на юни.

Закупуването на С-400 ще изложи Турция на санкции на САЩ срещу оръжейните сделки с Русия.

Вашингтон твърди, че наличието на руска противоракетна отбрана в Турция би представлявало заплаха за западните военни системи и би могло да застраши участието на Анкара в изтребителната програма Ф-35, за която Турция осигурява някои части.

Ердоган беше категоричен, че е "постигнато споразумение" и министърът на отбраната Хулуси Акар каза миналата седмица, че Турция вече е изпратила персонал за обучение в Русия.

Ердоган каза пред Тръмп, че приветства решението за премахване на тарифите за турската стомана, като заяви, че това ще помогне на техните страни да постигнат целта от 75 млрд. долара в двустранната търговия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.