"Има какво да изпиляваме в условията и цените”, коментира още той

„Преговорите със САЩ за закупуване на нови изтребители Ф-16 продължават. Има какво да изпиляваме в условията и цените”, коментира в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

Той заяви, че има спекулации, че искането за намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и на неговото въоръжение. Каракачанов бе категоричен, че подобно нещо няма. "Ние сме съобразили нашите финансови възможности, заявили сме ги. Когато избрахме САЩ за потенциален контрагент, от Белия дом имаше уверение, че ще се съобразят с нашите финансови възможности, но явно това съобразяване е въпрос на преговори и разговори", каза Каракачанов, цитиран от БТА. 

Трудни преговори за цената на новите изтребители

Той обясни, че преговорите ще продължат, докато се намери онази пресечна точка, която е приемлива и за двете страни. 

Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16 е само рамка, коментира по-късно във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

"Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд. Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента - 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на крайщата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", заяви Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Каракачанов, който е и председател на ВМРО-БНД, коментира отношенията между партньорите в коалицията "Обединени патриоти". 

"Малката коалиция си остава малка коалиция. Управлението си остава стабилно. Няма какво да добавя по отношение на някои рецидиви в някой от партньорите", каза Каракачанов. 

Очаква се България да получи първите два изтребителя F-16 след 4 години

По повод на оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ, Каракачанов заяви, че няма навик да коментира какво се случва в други партии.

В Русе министърът на отбраната наблюдава съвместна тренировка между формирования на ВМС и служители на "Гранична полиция". 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.