Сигнали за нередности има и в списъците с приети ученици, които публикуват училищата

Отново напрежение при приема на първокласници в столицата. Родители се оплакват, че децата им не са класирани, въпреки че са с максимален брой точки.

Сигнали за нередности има и в списъците с приети ученици, които публикуват училищата.

В понеделник бъдещата първокласничка Йоана разбира, че за нея няма място в училището, до което е израснала. Родителите ѝ се разделят преди няколко години и тя заживява при майка си на друг адрес. Преди една година обаче детето губи баща си и двете с майка й се местят в неговото жилище.

Започва приемът на първокласници в София

Йоана няма необходимата уседналост от три години и така шансовете й за влизане в училището са минимални. Не я приемат и във второто училище, в което кандидатства.

Силвена е част от Инициативния комитет на родителите, където цял ден постъпват жалби от семейства на неприети деца, въпреки че са с максимален брой точки.

"Има училища, в които и тази година не са приети деца от първа група, което означава, че районирането не е направено както трябва. Има сигнали за неприети деца, които са с някакви специални нужди, а директорите им отказват прием", каза Силвена Динева от Инициативен комитет за качествена образователна система.

Въвеждат нови правила за приема на първокласници в училищата

Проблем се появява и при списъците, които училищата публикуват.

"На места са подадени само инициали или някакъв входящ номер без точките, с които децата всъщност са класирани", каза още Силвена.

От регионалното управление на образованието увериха, че работят по всички получени сигнали.

"Имаше училища, които бяха сложили резерви. Няма такова понятие резерви в системата, защото това би заблудило родителите, че те могат да имат очаквания, че като са резерви имат шанс да бъдат записани на втория етап на класиране", заяви Ваня Кастрева от РУО-София-град.

Призивът към родителите е да проявят търпение. 

"Да изчакаме какво ще е развитието на събитията при записването на учениците - доколко свободни места ще бъдат обявени за втори етап на класиране", заяви Кастрева. 
 
Все повече родители настояват и за въвеждане на единна електронна система за прием - така, както е при приема в детските градини. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.