Ще се инспектират проекти, кандидатствали за пари от Европа

Нови съмнения за злоупотреби около еврокъщите за гости. Земеделското министерство започва извънредни проверки. Причината е, че собственици на такива имоти са кандидатствали за европейски пари, за да направят басейни, джакузита и ресторанти. Въпросът е дали екстрите ще са за нуждите на гостите, или за лично ползване.

Две къщи с по шест стаи са построени с евросредства и личен кредит край Хасково. Сега собствениците им искат да имат и басейн – за целта им трябват над 190 000 лева. „В баните най-много се идва заради минералната вода и най-много ще идват заради басейна”, казва Мария Араджиева.

Започват извънредни проверки на къщи за гости

„Идеята на басейна не е да обслужва само двете къщи, а да включва и външни хора и да печели приходи от входове, затова трябва да е с капацитет поне 100-150 човека. Затова в момента кандидатствам за басейн между двете къщи”, коментира Живка Радибоева, собственик на къща за гости.

Дали в басейна ще се къпят туристи или тъщи, Държавният фонд „Земеделие” тепърва ще проверява. 14 проекта ще бъдат на прицел – имало и резерви. „Има джакузи, има басейни към къщи за гости, детски площадки към действащи къщи за гости. Големият въпрос е дали тези предоставени проекти за инвестиции, които ще бъдат направени с европейски пари, ще бъдат ползвани по предназначение”, заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Проверките идвали, за да е ясно, че контрол има и парите ще се харчат по предназначение – туризъм, а не семейни вили с екстри.

Глобите за къщите за гости остават за сметка на държавата

„Много малко са хората, които спазват нещата като нас. Имаме постоянни туристи, нашата основна цел е да работим, къщата е непрекъснато пълна и аз се радвам, че има такива проверки и тези, които спазват нещата ще бъдат стимулирани”, посочи Живка Радибоева.

Статистиката по документи сочи, че у нас проверките на имоти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони са 18%, а Европа искала между 1 и 5%. Министърът обаче не отрече, че е възможно да е налаган и фиктивен контрол.

Икономическа полиция прави допълнителна проверка на 29 къщи за гости в Кюстендилско

„При нас мисленето е такова, че проверките, които са по европейски регламент, не са достатъчни, при нас трябва да са неколкократно завишени”, коментира още Танева.

Изненадващите проверки ще започнат в неделя.

Глобите по издадените вече актове за използване на евросредства не по предназначение няма да се платят от българския данъкоплатец. Досега от 130 проверки са наложени 80 акта. 65 от тях в момента са в процедура на вземане. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на вземанията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.