Искането дойде от главния прокурор Сотир Цацаров

ВКС отказа да пусне на свобода петимата полицаи осъдени по делото „Чората" . В съдебната зала защитата за пореден път поиска изпълнението на наказанието да бъде спряно. Петимата полицаи са осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров - Чората през 2005 г. по време на акция „Респект“. В съдебната зала осъдените полицаи заявиха, че не са убийци и няма за какво да бъдат наказвани.

Върховният касационен съд до месец трбва да реши и дали да  възобнови делото. Искането дойде от главния прокурор Сотир Цацаров. За момента подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков остават в затвора.  

СНИМКИ ОТ СЪДА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

ВКС не допусна роднините на Ангел Димитров да бъдат конституирани като страна. От становища по процеса стана известно, че така делото отново може да стигне до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Защитата и подсъдимите също бяха против допускането на роднините и поискаха делото да бъде възобновено и решено с присъди от друг съдебен състав на Върховния съд. Участвалите в акцията искат оправдателни присъди. 

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани, припомня БТА. Сега са с присъди от по седем години.

ВКС отхвърли искането на Цацаров по делото „Чората”

"Съдът да спре тази гавра с нас и семейства ни", каза в съдебната зала Иво Иванов. "За 14 години дела не мога да разбера къде съм сгрешил. Искам окончателно да разбера виновен ли съм", допълни Янко Граховски. "14 години децата ни живеят с мисълта, че бащите им са убийци", каза Георги Калинков.

ВКС отказа да спре изпълнението на присъдата. Не получихме ясен отговор защо петимата бяха осъдени, каза след заседанието по делото адвокат Явор Нотев. И припомни, че няколко пъти се е променила версията за смъртта на Димитров. "Остават много неясноти. Години наред военната прокуратура имаше амбиция да докаже престъпление. Но с годините нещата са се променили", коментира Нотев.

„Рано или късно справедливостта ще възтържествува”, заяви Мирослав Писов, осъден по делото „Чората”. Другият осъден – Борис Механджийски, заяви, че вярва в моралните устои на държавата.

„Постоянна мъка, постоянна мъка. Не пожелавам на никого. На най-големите душмани не пожелавам това нещо да го преживее”, сподели Динко Механджийски, баща на Борис Механджийски.

„Те трябва да си заслужат убийството, което са направили. За нас те са убийци!”, каза от своя страна Райчо Димитров, бащата на Чората.

Информация: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.