Домакин на срещата е Япония

Владимир Путин и Доналд Тръмп с приятелски разговор по време на срещата на Г-20 в Япония. Двамата лидери демонстрираха добри отношения пред журналистите.  Почти пълно разделение цари между участниците в срещата по основни въпроси като търговията, борбата с климатичните промени и намирането на решение в Близкия Изток.

Противници, според традиционните разбирания, и тайни съюзници, според редица американски медии и политици, Доналд Тръмп и Владимир Путин привличат голямо внимание на срещата на Г-20. Без да се интересува от критиките, които това му носи, Тръмп отново демонстрира положителното си отношение.

"Голяма чест е да бъда с президента Путин. Неговите представители и моите представители имат доста теми на разговор", каза президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Тръмп нападна и американските медии пред руснака. Нещо, което със сигурност ще се приеме като непатриотично или дори предателско от по-крайно настроените от тях. Тонът на Тръмп дори звучеше одобрително за медийната среда в Русия.

"Фалшиви новини. Вие нямате този проблем в Русия. Ние го имаме", каза Тръмп.

От своя страна Путин каза:  "Да, да. И ние го имаме. Същият е."

Според американският президент, с Путин имат да си говорят за търговия и протекционизъм, както и договора за премахване на ядрените оръжия от който и двете страни демонстративно се оттеглиха, след взаимни обвинения.

И докато Тръмп и Путин ще фокусират вниманието предимно у дома, евентуалните преговори между американския президент и китайския му колега Си Дзинпин се следят внимателно от целия свят. Търговската война между двете най-големи икономики се счита от експертите за вредна за всички. Но след дълги преговори двете страни не са по-близо в позициите си. Повечето анализи предвиждат, че срещата между Тръмп и Си няма да промени това, като китайците не са склонни на никакви отстъпки, след последните атаки срещу технологични гигант Хуауей.

"Трябва да обединим силите си и да сътрудничим, за да спечелим всички. Не трябва да работим в изолация и не трябва да се месим в работата на пазарите", каза президентът на Китай Си Дзинпин.

Прогнозите са, че европейските лидери също ще си тръгнат недоволни от Осака. Еманюел Макрон не среща разбиране за единна позиция за промените в климата. Това спира обявяването на най-голямото споразумение за свободна търговия в между Европейския съюз и Южна Америка.

А Ангела Меркел изглеждаше в добро здраве. След като два пъти беше снимана да получава пристъпи на обществено място, днес канцлерът изглеждаше неповлияна от трансконтиненталния полет и поредицата от срещи на Г-20.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, японският премиер Шиндзо Абе и индийският му колега Нарендра Моди се поздравиха едновременно с почукване на юмруци, вместо с ръкостискане, в началото на тристранната им среща в Осака. Тръмп се пошегува, че иначе е щяло да има спорове кой с кого да се здрависа пръв. Американският президент нарече и двамата "мои много добри приятели" и ги поздрави за неотдавнашните изборни победи.

По думите на Тръмп тримата ще обсъждат търговски въпроси и ситуацията около Иран. Той обаче не отговори на въпрос на репортер за това дали ще наложи мита на японски автомобили, а само каза, че резултатът от преговорите ще бъде "положителен". 

МВФ: Решаването на търговските спорове да е приоритет за страните от Г-20

След това Тръмп ще има среща на четири очи с Моди. На път за Япония Тръмп поиска Индия да премахне наложени неотдавна мита на вносни стоки от САЩ.

САЩ включиха в черния си списък и китайски производител на суперкомпютри

Очаква се изменението на климата да бъде горещо дебатиран въпрос на срещата на върха. САЩ искат да избегнат използването на израза "глобално затопляне", докато Франция настоява ангажиментите за ограничаване на въглеродните емисии да бъдат включени в окончателната обща декларация. 

Около 32 000 полицейски служители и други членове на службите за сигурност са разположени за срещата на върха, която се провежда в момент, когато наближава тропически циклон, донесъл проливни дъждове в Осака.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.