Световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа, обяви Кристин Лагард

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж, съобщава БТА. 

"Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа. Това са добри новини, но пътят, който ни очаква, продължава да е изпълнен с несигурност и рискове", каза Лагард след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 в японския град Фукуока.

"Подчертавам, че за да бъдат смекчени тези рискове, главният ни приоритет трябва да е уреждането на сегашните търговски напрежения, включително премахването на съществуващите митнически тарифи и избягването на нови. Необходимо е и да се работи за модернизиране на международната система за търговия", каза Лагард. 

Приключи срещата на финансовите министри от Г-20 в Япония

В приетата на срещата декларация се говори за необходимостта от ускоряване на работата за създаването на по-ефикасна система за облагане на големите цифрови компании. Целта е през 2020 г. да е изработен специален документ по този въпрос. Най-активни привърженици на въвеждането на т.нар. цифров данък са Франция и Великобритания. Те искат многонационалните дигитални корпорации като Amazon, Apple, Facebook и Google да плащат данъци в зависимост от това в кои страни получават основните си печалби, а не на чия територия са разположени централите им. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.