Американският президент заяви, че иска да избегне война с Иран

Изглежда Иран стои зад атаката срещу Саудитска Арабия през уикенда, но въпреки това той не иска война с Иран. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от БТА. 

"Изглежда Ислямската република е взела на прицел петролни съоръжения в Саудитска Арабия, но ние искаме да установим със сигурност кой го е извършил", каза Тръмп пред журналисти, приемайки в Белия дом престолонаследника на Бахрейн.

САЩ обвиниха Иран за атаките в Саудитска Арабия

Тръмп добави, че е решен да помогне на Саудитска Арабия, но иска да избегне война с Иран. Според него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападенията срещу саудитските петролни съоръжения. След тях петролният добив в света спадна с 5 процента.

Президентът каза, че САЩ имат различни варианти за ответни действия след нападенията, но не уточни какви са те. Той добави, че е възможно САЩ да помогнат на Саудитска Арабия, но че Вашингтон не е обещал закрила на Рияд.

Тръмп не отговори на въпроса дали севернокорейският лидер Ким Чен-ун го е поканил да се срещнат в последното си писмо и заяви, че още не е готов да отиде в Северна Корея. "Може би моментът не е подходящ да отида в Пхенян", каза той пред журналистите след като южнокорейски вестник писа, че Ким го поканил да посети Пхенян в писмо, изпратено през август.

Президентът добави, че очаква оспорвани парламентарни избори в Израел. "Нещата са 50 на 50", каза Тръмп за изборите, сравнявани с референдум за съдбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху, с когото са много близки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.