Вълната от недоволство премина през 140 държави

Вълна от протести обиколи планетата с искания за спешни действия срещу промените в климата. В най-голямата досега глобална климатична стачка се включиха милиони от близо 140 държави, като голяма част от тях бяха деца.

Протестите започнаха в началото на петък от Австралия и Югоизточна Азия и след това преминаха като вълна от изток на запад през повечето страни по света. Кулминацията беше шествия в Ню Йорк, където в понеделник се събират световни лидери за среща на върха, посветена на проблемите с климата.

„Най-спешният въпрос е кризата с климата. Не става дума само за климатичните промени, а за нашето отношение към тях”, каза протестираща.

Глобална стачка, посветена на борбата с климатичните промени

В протестната вълна се включиха големи и малки. В Ню Йорк властите позволиха на над 1 милион ученици да не ходят на училище в петък.

Движещата сила зад глобалната мобилизация е 16-годишната шведска тийнейджърка Грета Тунберг. Тя се включи в голяма демонстрация за климата в Ню Йорк и не скри, че е силно обнадеждена от масовото участие в световния протест.

„Защо трябва да учим за бъдеще, което ни е отнето за нечия печалба? Някои казват, че трябва да учим, за да станем изследователи на климата или политици, така че да можем в бъдеще да разрешим кризата с климата. Тогава обаче ще бъде прекалено късно. Трябва да действаме сега”, посочи Грета Тунберг.

5 климатични промени, които ни застрашават

Глобалният протест се проведе в навечерието на започващата в понеделник световна среща за климата в ООН. Участниците изпратиха към държавните и правителствените ръководители посланието, че планетата ни не може  да чака повече.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.