Премиерът акцентира върху конкурентните предимства на българската икономика

„Привличането на корейски инвестиции и разширяването на българския износ за Република Корея е приоритет за страната ни". Това коментира премиерът Бойко Борисов на среща с корейския президент Мун Дже-ин в последния ден от посещението си в Сеул.

Според Мун Дже-ин двете страни имат голям потенциал за сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката и отбранителната промишленост. „Южнокорейски фиpми пpояват интерес да работят с български компютърни специалисти”, заяви още президентът пред бългаpcкия пpемиер.

Борисов изрази задоволство от ползотворния политически диалог, постигнат при настоящото му официално посещение в Сеул. „Сега нашата задача е на основата на изграденото политическо доверие да изпълним със съдържание и конкретни практически резултати двустранното сътрудничество”, изтъкна премиерът Борисов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По отношение на ситуацията на Корейския полуостров, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че българската позиция е последователна и категорична и е в подкрепа на намирането на мирен изход по дипломатически път. „България оценява високо водещата роля на Република Корея и Вашите лични усилия, господин президент, за постигане на напредък в междукорейския диалог и за намаляване на напрежението на Корейския полуостров“, добави премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази надежда, че дипломатическите усилия за постигане на устойчив мир и стабилност на Корейския полуостров ще продължат.

България получи подкрепа от Южна Корея за производство на електромобили

„За първи път министър-председател на България посещава Корея, откакто установихме дипломатически отношения през 1990 г. Визитата ви има голямо значение, тъй като догодина ще отбележим 30-годишнина на двустранните ни отношения“, обърна се към премиера Борисов президентът на Република Корея Мун Дже-ин.

Корейският президент заяви, че България е лидер на Балканските страни, благодарение на отличното ръководство на министър-председателя Бойко

Борисов. Мун Дже-ин отбеляза също постигнатия икономически растеж на страната ни сред държавите-членки на ЕС, както и високата оценка за проведеното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. „Двете страни имаме голям потенциал да разширяваме практическото сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, отбранителната промишленост“, акцентира президентът на Република Корея и приветства проведените разговори по време на посещението на Бойко Борисов.

Караниколов: Водим разговори с голяма южнокорейска компания за инвестиция от 1,5 млрд. евро

Мун Дже-ин изтъкна, че стокообменът между двете страни нараства и пое ангажимент да рекламира България, защото тя привлича корейските компании с добри условия за бизнес и ниското данъчно облагане.

По време на разговора от корейска страна бе предложено сътрудничество в IT сектора, тъй като са чували колко добри са българските специалисти. Президентът Мун Дже-ин заяви още, че трябва да има по-тясно партньорство в туризма, защото корейските туристи в България се увеличават, а самият той е впечатлен от Несебър.

В края на срещата българският министър-председател Бойко Борисов посочи, че откакто е премиер прави посещения само там, където може да се свърши работа и да се стигне до реални резултати.

По-късно в петък министър-председателят Бойко Борисов проведе работен обяд с Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество. Домакини бяха вторият ни почетен консул Чой Канг-йонг и председателят на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество Хюн-юл Чой.

По време на разговорите беше направена оценка на посещението на премиера Борисов в Република Корея, което бе първо по рода си в историята на дипломатическите отношения между двете страни. Фокус отново бе поставен върху възможностите, които България к ато страна членка на ЕС дава за корейския бизнес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.