Тази седмица Даниела Тренчева и Христо Калоферов обикалят България

Нови условия и нови глоби за шофьорите, които влизат в Морската градина на Варна. Тази седмица Даниела Тренчева и Христо Калоферов обикалят България. Започват от най-големия наш град на Черноморието - Варна.

Преди вота: Кърджали отчита бум на строителството и търговията с имоти

И в момента входовете към Морската градина на Варна са под полицейски контрол. Униформените допускат само собственици на имоти в парка и автомобилите, които зареждат местните заведения, но в определен час. Това е само частично споразумение между общината и бизнеса.

„Онази част, която не беше приета, беше всички търговски обекти, които имат законни паркоместа, клиентите им да бъдат допускани до запълване на тези паркоместа”, заяви Адвокат Кирил Киров, председател на Сдружение на собствениците на имоти.

Въпреки това общинарите са абсолютно категорични, че новите правила започват да важат от тази седмица.

„Предстои одобряване на промяната на организация на общия устройствен план, която предвижда забранителен режим за поставяне на знак П2, както и забранено влизането на ППС в двете посоки”, каза Пламена Маринова, заместник-кмет по правните въпроси, Варна.

„Глобите са различни, от 50 до 200 лева, в зависимост от нарушението”, заяви Тодор Иванов, заместник-кмет по сигурността на Варна.

Морската градина далеч не изчерпва проблемите за варненци. И хората, и бизнесът в града страдат от липсата на бърз и сигурен достъп до града. Недостроената магистрала „Хемус” и лошата връзка между Бургас и Варна оказва влияние за успеха на предприемачите.

„Въпросът е доколко изграждането на АМ „Хемус” и добрата пътна връзка между Бургас и Варна би помогнала. Естествено, че това е от голямо значение”, каза Иван Табаков, председател на УС на Търговско-индустриална камара – Варна.

ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ: Ани Салич и Николай Дойнов показват добрите примери в Русе (ВИДЕО)

Гергана Илиева развива бизнес с организиране на събития. „Ние непрекъснато имаме запитвания за организиране на различни по вид мероприятия, но нерядко участници в тях споделят, че времето, което им отнема да стигнат от София до Варна е твърде голямо за тях”, коментира Илиева.

А така тя губи клиенти. От индустриалната камара във Варна припомнят, че плановете на правителството са магистрала „Хемус” да бъде довършена до 4 години.

Да стигнеш до Варна е първи проблем. След това трябва да намериш място за паркиране. Денем заради работещите в центъра улиците стават непреодолими от коли. Дотолкова, че хората се молят Синята зона да стигне до улиците им.

Както пред много бъдещи кметове в страната решаването на конфликта между пешеходци и автомобили продължава да стои на дневен ред.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.