Даниела Тренчева и Христо Калоферова посетиха града дни преди вота

Бизнесът да инвестира в обучението на кадри, предлагат предприемачи в Пловдив, които са изправени пред липсата на квалифициран персонал. Миграцията заради високите заплати в чужбина е нанесла удар на пазара на труда и в европейската столица на културата.

През последните години Пловдив се разви като икономически център в Южна България и привлече много инвеститори. Наред с това градът се запази и като основна туристическа дестинация. Обаче хората в Пловдив да се възползват от това. 

Предприемачи и занаятчии смятат че в Града под тепетата има изключителни специалисти, добри условия за работа, но все още не се говори достатъчно за това у нас и в чужбина. Като че ли им липсва рекламирането на предимствата на града. Казват, че Пловдив заслужава повече туристи и са убедени, че няма да ги разочароват с това, което предлагат.  Занаятите и изкуството от стари времена винаги са били лакмус за развитието и културата на едно общество. Как изглежда Пловдив през погледа на занаятчиите днес.

Сливен след психозата: Децата са на училище, обстановката е спокойна

Костадин е Деведжиев  живота си на резбата. Не забравя миналото и историята.  „Бил съм на много места, живял съм на много места, но единственото място, на което мога да дойда и да се заредя, е старият Пловдив.  Най-лошото е, че ние спим върху история, а не правим нищо за нея. Не опитваме да я преоткрием, да я преродим, да я реставрираме”, сподели той.

В това, че Пловдив има много възможности, вярва и Слава. Тя показва едно забравено изкуство – тъкането. И има идеи за популяризирането му сред туристите.  „Да се отвори една врата за презентация на художествените занаяти, които в годините на прехода просто останаха на заден план” , каза тя.

На преден план се опитва да ги извади Европейската столица на културата. Събитието, обаче, не стигнало до всички, разказва Даниела Горалова.  „Ами тя годината изтече, но на улицата на занаятите усещането за европейската столица на Културата не се усети” , коментира тя.

Спад в цените на имоти за туристи липса на работна ръка край морето

И тримата обаче няма да се откажат да показват забравените български традиции.  Много любов, щипка късмет и печене с търпение е тайната на успеха според бизнеса. Сега ще ви запознаем с Рафаеле Борджезе. Той е в България от 43 години. Със съпругата му имат семеен ресторант. Категоричен е, че предпочита Пловдив пред Рим.  „Избрах Пловдив, защото след определено време наша работа съм започнал да продавам и монтирам техника за хранително-вкусовата промишленост”, сподели Рафаеле.

„Доста хора са бягали от България, поради определени причини и затова работна ръка специализирана е много малко. Това е проблем за каква да е дейност”, каза още той.

По тази причина ресторантьорът инвестират време сам да обучава готвачи и сервитьори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.