Социолозите изпращаха Каназирева на балотаж с Димитров, но в понеделник цифрите се преобърнаха

Обрат на резултата в Пловдив. Първоначално за втори на балотажа беше обявена Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”. Часове по-късно обаче стана ясно, че тя е трета, а на балотаж отива Славчо Атанасов. Стигна се до обвинения, че това разминаване идва не от близък резултат, а от манипулиране на данните. Според Атанасов манипулирането на exit poll-овете му е отнело около 3-4% подкрепа.

„Манипулацията в Пловдив не е ставала толкова чудовищна. От сутринта до осем вечерта постоянно се твърдеше, че една кандидатка е втора в класирането. На цяла България стана ясно кой манипулира тези exit poll-ове и в общи линии направи за смях цялата социология в страната”, коментира кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

Официални резултати от ЦИК към 15.40 ч.

Атанасов поиска органите на реда да се сезират за манипулацията, а Дани Каназирева отрече да има подобно нещо.

„Това са толкова несериозни твърдения. Играхме честно, достойно и почтено. През цялата кампания социологическите проучвания бяха срещу нас и отреждаха на Славчо Атанасов 30% на първи тур. Манипулациите бяха чудовищни. В изборния ден, в нашия град купуването и продаването на гласове не беше престъпление, а предимство”, каза Дани Каназирева.

Според социолози манипулиране на exit poll-овете с контролирано попълване е възможно. „Ще проследим какво точно се е случило и защо се е получил този резултат с това фрапантно обръщане”, посочи Евелина Славкова от „Тренд”.

Трима припаднали в „Арена Армеец” при предаване на протоколите

Още по време на изборите няколко партии са сигнализирали ЦИК, че хора на Каназирева попълват анкетните карти на социолозите пред секциите. „Ако ги манипулирахме, нямаше да искаме изземване на анкетните карти и прекратяване дейността на всички агенции в град Пловдив”, добави Каназирева.

„За кмет първи е Здравко Димитров с 36,14%. На второ място е Славчо Атанасов  с 16,15%. И двамата кандидати следващата неделя отиват на балотаж”, разясни Дарина Тодорова, председател на 16 ОИК – Пловдив.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.