Темата коментират социолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов

"Борис Бонев се позиционира много рано. Той нямаше как да бъде елиминиран и успя чисто психологически да се сложи в черен пакет. В последния дебат, на който се яви, Бонев победи. Той е един независим кандидат, който ще се извози на онази свежа и нова вълна, която търсят хората". Това каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" социологът Първан Симеонов от агенция "Галъп интернешънъл" за една от най-големите изненади за кандидат на кмет на столицата на местните избори - Борис Бонев от "Спаси София".

"Това коства на Бонев около 3-4 места в Общинския съвет, но го оставя в добра политическа ситуация. При нови местни избори, той ще остане на тема местна проблематика и няма да влезе в национален план", каза още Симеонов.

По думите на социолога Димитър Ганев всички партии са победители, но ГЕРБ ще се доближи доста до мнозинството от 5-6 съветника. "Това ще постави Манолова между двата тура в неприятна ситуация. БСП също може да се смята за победител, тъй като ще вдигне два пъти на база общински съветници от 2015-а. "Демократична България" може да бъде победител, тъй като има представител в Общински съвет, понеже е новосформирана коалиция", каза още той.

Борис Бонев: Ние успяхме да свършим точно това, което очаквахме

Симеонов смята, че БСП не е дала максимума си в София, макар и да беше зад Манолова. "Част от електората на партията я е припознала като проекция на вътрешно партийните проблеми в БСП. Партията не успява да повтори резултатата си в София от европейските избори - 85 000 гласа. Местните избори би трябвало да са силни за партията", каза още социологът от "Галъп интернешънъл".

Социологът от "Тренд" смята, че БСП има специфичен електорат, който е консервативен и лоялен към партията. "Електоратът на партията е доста лоялен към БСП, а не към определени личности. Пример в това отношение е Георги Първанов. Посланията на Манолова са много тежки, когато ги чуе симпатизант, защото е разграчание от партията. БСП ще има по-нисък резултат на местните избори, отколкото на европейските", заяви Ганев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.