Заедно с него бяха обвинени още петима участници в изборите

Арестуваният миналата седмица кмет на Несебър Николай Димитров спечели изборите от ареста. Така той за четвърти път ще застане начело на общината с убедителна победа с близо 60 на сто от вота на гласоподавателите. На второ място в разтърсената от арести миналата седмица община се нарежда кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев, за който са гласували близо 36% от жителите на града.

Николай Димитров беше арестуван и обвинен миналата седмица като ръководител на организирана престъпна група за търговия с гласове. Заедно с него бяха обвинени още петима участници в изборите. Арестите обаче мобилизираха хората и в изборния ден вотът стана протестен.

Още един кандидат за общински съветник от Несебър - в ареста

Данните в понеделник сочат, че Николай Димитров е получил с 1000 гласа повече от изборите през 2015 година. 

„Разбира се, че това беше наказателен вот. Хората твърдят, че такава мобилизация за гласуване не е имало от години”, каза Георги Гинев.

„Най-вероятно е протестен вот, защото малко или много всички местни са като едно цяло”, добави Петър Желязков.

В общинският съвет на Несебър влизат и всички кандидати, на които бяха повдигнати обвинения за участие в организираната престъпна група.

Апелативният спецсъд потвърди отстраняването на кмета на Созопол от поста

Любопитни резултати от вота и в другата голяма черноморска община - Созопол. Там на балотаж следващата седмица един срещу друг ще застанат кандидатът на БСП Тихомир Янакиев, който вчера печели 45,12%  срещу кандидата на ГЕРБ Красимира Германова, с подкрепа от 32,68%. Отстраненият в началото на пролетта за финансови злоупотреби кмет Панайот Рейзи влиза отново в управлението на общината, този път като съветник.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.