В него живеят едва петима души

В кюстендилското село Цървендол живеят петима души. Единственият, който упражни правото си на глас на изборите миналата неделя, беше 90-годишна жена. Тя даде вота си, след като слезе буквално от гората и измина километри, преди да пусне бюлетината си.

Пътят до дома на баба Верка Велинова не е като обикновените пътища. Защото село Цървендол не е като обикновените села. То е от онези изчезващите, пред които бъдеще сякаш няма. И затова, когато питаме кметския наместник Лозан Тасков къде да намерим баба Верка, той държи да ни придружи. За да заведе екипът на NOVA до нея от гората слиза дъщеря й - Бойка Велинова. 

На 90 години баба Верка е победила един инсулт. На мозъчния удар се ядосва много, защото й отнел силите да ходи. И любимата й пътека през гората вече е далеч.  

ЧАСОВЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ: Къде ще са най-интересните битки?

„Дървата ги цапех, докато можех. Вече обаче нямам сила“, сподели тя.  

Но нищо не може да спре баба Верка да гласува. Дойдат ли избори тя оставя всичко и тръгва за секцията. Миналата неделя за първи път се налага да отиде да гласува с превоз, просто защото вече не може да измине 5-те километра до Долно село. Високопланински джип пробива пътя до къщата й и баба Верка тръгва да упражни вота си. Но гласуването й не минава гладко.  

„Беше ми трудно. Показа ми дъщиря ми. Не можах да свия бюлетината. Успях обаче да я пусна в ураната и се подписах“, разказа възрастната жена.

Балотажи в 19 града, 9 избраха новите си кметове

Най-много от всичко баба Верка иска в държавата да има работа за младите. И сигурност. Защото сега кражбите й се стрували много. Наскоро й направило впечатление, че някой е опитвал да влезе дори в нейната къща, където пари и богатства видимо няма.  

Откакто е започнала предизборната кампания баба Верка все слуша новините. По радиото - защото телевизия здравето й не позволява да гледа. И не може да проумее как е възможно някой да купува гласове.

Балотаж в Кюстендил няма и затова баба Верка няма да попълва бюлетина. Но държи да отправи послание, че правото на избор е наистина свещено и всеки трябва да отиде да гласува. Дори и пътят за урните да минава през гората.

Кои ще бъдат новите кметове, избрани на балотаж, вижте само по NOVA на 3 ноември. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.