Това обяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров

Прокуратурата е образувала 104 досъдебни производства за изборни нарушения в седмицата между двата тура. Разследванията са за престъпления против правата на гражданите и против изборите. 25 души са се сдобили с обвинения. В ареста е и бившият депутат и кмет на община Гърмен - Ахмед Башев. Обвинението при него е за купуване на гласове.

Само в събота с 200 са се увеличили преписките по сигнали за нарушения, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив. По думите му за една седмица броят им е нараснал с 687. Още 13 души са получили обвинения за престъпления против политическите права на гражданите.

Той потвърди и за ареста на бившия кмет на Гърмен. „Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е задържан от органите на реда с 24-часово задържане с подозрение за купуване на гласове”, обясни Цацаров.

18 областни града избират кметове на балотаж

"Общо задържани са 4. Те са с мярка "задържане под стража". В Пловдивска област има нарушения, но не са свързани със задържане", допълни обвинител номер 1.

Той допълни, че в Кардам се работи по всички възможни версии, включително и за отравяне. "Не става дума за умишлени действия. Не става дума за умишлено отравяне", категоричен бе той.

Цацаров каза, че не се притеснява, че президентът не е подписал указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

 

Кои ще бъдат новите кметове, избрани на балотаж, вижте само по NOVA на 3 ноември. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.