Втори тур на местния вот ще се проведе в поне едно населено място от общо 196 общини

В поне едно населено място в общо 196 общини у нас в неделя се провежда втори тур на местния вот. В105 общини ще има вот за кмет на община. Жителите на 18 областни града ще избират градоначалници. 441 кметства също ще определят новите си кметове. Балотажи ще има и в 31 района.

Големите градове, които ще изберат управниците си за следващите четири години, са София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Шумен, Плевен, Перник, Ямбол, Добрич, Пазарджик, Силистра, Търговище, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян и Видин.

При 100% обработени протоколи: 9 града с избрани кметове, в 18 - балотаж

В три от кметствата на втори тур ще се явят по трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове миналата неделя. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

На втория кръг от изборите в бюлетината отново ще има квадратче "не подкрепям никого", което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него.

Заради различните за балотажа бюлетини от ЦИК дават следния съвет: след като бъде поставен и вторият печат на бюлетината, избирателят да я сгъне отново и да я притисне добре, за да може при пускането в избирателната кутия, тя да не се разгъне.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Трима души са в ареста за купуване на гласове

От Дирекция „Български документи за самоличност“ напомнят, че е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас. В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят. В деня на вота те ще бъдат отворени от 8,30 до 19,30 ч. Така всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата в неделя ще бъдат разкрити 1609 секции, от които 13 подвижни. Секциите са разположени на 283 изборни места. На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена Армеец“. Освен това, в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Александър Първи“.

Миналата седмица над 14 000 служители на МВР охраняваха изборния процес в страната. В деня на балотажа те са 9000.

Изборният кодекс не позволява данни от социологически проучвания, допитвания до общественото мнение, както и от exit poll да се публикуват преди 20.00 ч. на 3 ноември.

Кои ще бъдат новите кметове, избрани на балотаж, вижте само по NOVA на 3 ноември. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.