Те са задържани за 72 часа

Трима души са в ареста за купуване на гласове за 72 часа, след разследване на Тина Ивайлова в Горна Оряховица.

В ареста са мъже, известни в града като Маджара, Абдула и Тодор. В деня за размисъл преди балотажа за местен вот прокуратурата в Горна Оряховица им повдигна обвинения за организиране на купуване на гласове.

ЕКСКЛУЗИВНО: Как се купуват и продават гласове в Горна Оряховица? (ВИДЕО)

 

 

В понеделник съдът ще реши, дали да ги остави за постоянно в ареста. С помощта на подставено лице екипът на NOVA показа как тримата ромски тартори организират купуване на гласове. Тарифата за местния вот в Горна Оряховица, по думите им, върви от 30 до 100 лева. Схемата на получаване на парите е стара: снимат с телефон как са попълнили бюлетината в тъмната стаичка.

Днес нямаше арестувани, нямаше обвинени, а само предупредени хора, които фигурират в жалба на политическа партия. В нея се казвало, че същите са карали техни симпатизанти да гласуват за друг кандидат.

Вече ви показахме Мустафа Мустафов – Маджара, Абдула и Тодор –част от тарторите в Драганово, които разказаха, пред подставено лице, принципа на организираното купуване на гласове в селото, преди първи тур.

Днес, прокуратурата в Горна Оряховица им повдигна обвинения за организиране на купуване на гласове и ги прати за 72 часа в ареста. Нова жалба, от политическа партия, стана причина днес 10 души да бъдат привикани в горнооряховската полиция за разпит. За справка бе привикан и общинския лидер на партията, подала жалбата. „По данни на наши симпатизанти, в периода, преди първи тур им е предлагано да направят списъци с хора и телефони, които биха гласували за определена партия и определени кандидати от листата им”, каза Деница Цветанова, жалбоподател.

Сред привикваните симпатизант на партията е и мъж от Драганово, който се оплака, че го вербували да гласува за другия кандидат. Запазваме самоличността му в тайна. „150 лв. на глас. Давали половината преди гласуване, а другата половина – след гласуването. Така ми каза. Вика, аз съм се нае”, каза той.

На разпит се явили още популярен бизнесмен, както и напълно непознати лица. Екипът ни видя пред районното да влиза и излиза бивш общински съветник и партиен активист от Велико Търново, познат като Ахмедския. „Някаква жалба срещу мен, което не е вярно. Аз съм от Търново и от какъв зор да идвам и да купувам гласове в Горна. Бях общински съветник във Велико Търново. Не купувам гласове, не се занимавам”,  обясни пред NOVA той.

На привиканите в  РПУ-то са им направени предупредителни протоколи, след което са били пуснати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.