Мустафа Карадайъ обвини управляващите, че са използвали заплахи при провеждането на местните избори

ДПС постави под съмнение легитимността на изборите в определени населени места. Лидерът Мустафа Карадайъ обвини управляващите, че са използвали натиск и заплахи при провеждането на изборите за местна власт.

Те дадоха повод на ДПС да заговори за пропуски в изборното законодателство. Партията отново поиска да може да се агитира на майчин език и да се промени условието за уседналост, което нарушавало конституционните права на българските граждани.

„Тези местни избори показаха много от дефектите на законовата уредба и са ярък пример за некомпетентност на избирателните комисии, на тяхното арогантно поведение и правен нихилизъм. Това изначално поставя въпроса за легитимността на избраните кметове и общински съветници и изобщо на местната власт", каза Карадайъ.

Карадайъ: ДПС постигна много добър резултат на местните избори

Според него в кампанията на ГЕРБ са използвани незаконни методи за печелене на гласове. "Цялата държавна машина беше впрегната незаконно в кампанията на управляващите. Държавният апарат бе превърнат в машина за печелене на избори, и то в най-уродливата й форма – чрез заплахи, натиск и репресия", каза още той.

Спрямо местните избори през 2015 г. ДПС отчете по-добри резултати. Партията вече има кметове в 41 общини и 916 общински съветници. "Присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено. Нещо повече - географията е разширена", заяви лидерът на партията. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.