От Движението отчетоха ръст на подкрепата

„Бих искал да благодаря на партийните структури на ДПС, и на всички избиратели на ДПС, които постигнаха много добър резултат на тези местни избори”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след края на изборния ден.  

„На предишните местни избори спечелихме общо 39 кметове на общини, като коалиция и само като Движение за права и свободи, като Джебел и Хитрино ги изключихме преждевременно, тоест ни останаха 37 кметове на общини, от които 32 като ДПС, четирима коалиционни и един независим, който беше от ДПС. Резултатът през 2019 г.– 47 кметове на общини от ДПС, от които 37 като ДПС, 9 коалиционни и един независим”, заяви още Карадайъ.

Той допълни, че „географията е разширена". „ Над 35% от кметовете на кметства са избрани от ДПС или в коалиция", отчете още Карадайъ.

„Дали бяха информирани избирателите? Независимо от препоръките на Венецианската комисия продължава да има забрана за използване на друг език, освен българския при водене на кампания", коментира лидерът на ДПС. 

Според него в българското законодателство има ограничаване на българските граждани да гласуват извън оседналостта.

„Тези местни избори показаха много от дефектите в законовата уредба. Показаха некомпетентност на избирателните комисии, арогантността на избирателните комисии и правовия им нихилизъм“, заяви Карадайъ. Според него това поставя въпроса за легитимността на местните избори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.