По данни на ЦИК най-активни са били гласоподавателите в Белене – 83,3%, а най-незаинтересовани - в Пловдив и Варна

Над 1 670 000 души са упражнили правото си на глас на балотажа в неделя. Това сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия. В края на изборния ден активността сред гласоподавателите за цялата страна е достигнала 42,10%.

От насрочването на изборите до днес в ЦИК са постъпили 348 жалби и сигнали, като 7 от тях са за купуване на гласове. Тези сигнали обаче са препратени към прокуратурата и МВР.  Днес вътрешният министър Младен Маринов обяви, че в „динамичната” обстановка по време на изборите са задържани 60 души.

ЦИК: Разминаването на гласоподавателите в София на първи и втори тур не повлия на резултата

129 жалби са постъпили в ЦИК в деня на балотажа. Най-много от тях - 62 са за нарушения от страна на членовете на секционните избирателни комисии.

„Това най-често са сигнали относно действия на СИК във връзка с откриването на изборния ден”, казва Александър Андреев, говорител ЦИК.

Според вътрешния министър тези избори са били динамични, но с по-малко сигнали от местния вот през 2015 г.. „Изборите минаха в една динамична обстановка, свързана с множество сигнали. Сигналите, които сме приели за първи и втори тур за 2019 г., са 1644”, допълни Младен Маринов.

Резултати от балотажа на местния вот при 100% обработени протоколи

Образувани са 95 досъдебни производства. В рамките на тези досъдебни производства са задържани 60 лица, срещу 75 през 2015 г.

По данни на ЦИК най-висока избирателната активност е била в Белене – 83,3%, а най-ниска в Пловдив и Варна. С преференция са гласували почти половината от всички, които имат право на глас, или над 1 360 000 души. 

Все още остават и нерешени казуси. Такъв е случаят в Несебър. Задържаният за търговия с гласове Николай Димитров беше избран за четвърти мандат. Той обаче не може да положи клетва, защото е в ареста. Според ЦИК всичко остава в ръцете на областния управител на Бургас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.