Засега не се знае на какво се дължи червеният цвят

Ледници в националния парк "Маунт Аспайъринг" на новозеландския Южен остров почервеняха. Необичайното явление е заснето от хеликоптер от фотографката Лиз Карлсън, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

 

Засега не се знае на какво се дължи червеният цвят. Според метеоролога Крис Брандолино това може да са сажди или въглероден материал от изгорели дърва. Възможно е също червеният прах да е дошъл от Австралия. Подобно явление е наблюдавано и преди. Горният слой на почвата в Австралия е богата на железни окиси и това я прави червеникава.

ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ: Алпинизмът става все по-опасен

Освен катастрофалните пожари на източния австралийски бряг, на континента се разразиха и прашни бури. Миналия месец в Милдура, щата Виктория, небето почервеня от такава буря, а температурата достигна 40 градуса Целзий.

 

"Ледниците ни нямат нужда от повече битки и наистина са застрашени; въздействието на климатичните промени се превръща в стряскаща действителност, която не можем да пренебрегваме" - написа Карлсън в блога си.

В Исландия почетоха първата „смърт” на ледник (ВИДЕО+СНИМКА)

Снимките показват също колко взаимносвързани са екосистемите на планетата ни. Замърсяването може да достигне и до най-закътаните места. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си