Малка част от най-известния символ на Студената война беше пренесена в Пловдив

Ако искате да усетите историческия дух на Германия, не е необходимо да пропътувате стотици километри, за да стигнете до там. Малка част от най-известния символ на Студената война - Берлинската стена беше пренесена в Пловдив. Историческият фрагмент беше открит на специална церемония. Парчето от Берлинската стена тежи 2 тона, високо е близо 4 метра и е поставено до входа на новата галерия "2019" в града под тепетата.

30 години след рухването на Берлинската стена, нейното място вече не е между хората, за да ги разделя, а сред нас, с историческите си уроци. От тази седмица, Европейската столица на културата - Пловдив, е един от нейните адреси.

 

 

"Това е невероятен символ. Този къс от Берлинската стена показва, че системата, която изглеждаше толкова непоклатима, монолитна, непревземяема - комунистическата система, която се защитаваше от съветските калашници, от танкове, и от три реда ограждения по нашите граници и по всички граници в Източна Европа тази система рухна за един ден, Берлинската стена падна за един ден", каза президентът на Република България (1997-2002) - Петър Стоянов.

Откриването на парчето от Берлинската стена в Пловдив е част от заключителните събития в годината, в която градът под тепетата е Европейска столица на културата. То ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

"Всички ние желаем тази епоха да не се повтаря и е хубаво младите да видят и да знаят в какво време сме живяли. Това е един голям жест, който ние го оценяваме", каза още кметът на Община Пловдив - Здравко Димитров.

На откриването на фрагмента на Берлинската стена присъства и посланикът на Германия у нас Н. Пр. Кристоф Айхорн, който изказа своята благодарност за добрите отношения между двете страни.

В началото на годината в центъра на Пловдив беше показана единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчета бетон от Берлинската стена. В продължение на три месеца хиляди туристи и гости имаха възможност да разгледат и да се запознаят с всички исторически факти, пречупени през палитрата от цветове и изкуството.

Репортер: Милен Ангелов

 

Редактор: