Австрийско селце вдъхновило авторите на анимационния филм

Кметът на малкото алпийско селце в Австрия Халщат, за което се смята, че е вдъхновило мястото, където се развива действието в анимационния филм „Замръзналото кралство“, беше принуден да помоли в официално изявление туристите да престанат да прииждат в него, пише британския вестник Daily Mail.

Александър Шойц, кмет на селото с население малко под 800 души, обясни, че то просто не може да се справи с огромният наплив на туристи - над 10 хил. души на ден.

СНИМКИ НА ПРИКАЗНОТО СЕЛЦЕ ОТ "ЗАМРЪЗНАЛОТО КРЪСТВО" ВИЖТЕ ТУК

Някога тихото селце сега е изпълнено с посетители, които се снимат на фона на живописните гледки, пускат дронове и дори влизат в домовете на жителите, за да ползват тоалетната им.

„Майка ми един ден се събуди и откри няколко китайски туристи в спалнята си“, казва местен собственик на кафене. През ноември 2019 г. пък пожар разруши голяма част от сградите по живописната брегова ивица на селото, някои от които бяха на възраст няколко века.

10 места, които разочароват туристите (ГАЛЕРИЯ)

Халщат, който е сгушен високо в австрийските Алпи, е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1997 г. и винаги е бил известна туристическа дестинация. Но популярността му се покачва многократно през 2013 г., когато се появиха слухове, че то е било част от вдъхновението за създаването на анимационния филм на „Дисни“. Оттогава Халщат бива посещаван от повече от 10 хил. туристи дневно, основно граждани на азиатски страни.

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите (ГАЛЕРИЯ)

Местните се страхуват, че с излизането на втората част на „Замръзналото кралство“, която се превърна в един от най-гледаните анимационни филми в историята на киното, туристите ще станат дори повече. Кметът призова тълпите от туристи да спрат да прииждат и дори затвори няколко от основните пътища, водещи до селото, в опит да ограничи наплива.

„Халщат е важно място за (австрийската) култура, не музей". "Искаме да намалим броя на туристите с поне една трета, но реално няма как да ги спрем“, каза той.

Любопитното е, че селото е популярна дестинация за азиатски туристи още от 2006 г., когато южнокорейско шоу за пътувания го популяризира. През 2011 г. китайски бизнесмен похарчи почти милиард долара, за да построи копие на селото в своята страна. След като се появиха слухове, че селото е вдъхновило атмосферата и мястото, където се развива действието на „Замръзналото кралство“, туристическият наплив се е покачил многократно.

Остров Капри – италианското съкровище (ГАЛЕРИЯ)

Най-скъпите имоти в света, обявени за продажба (СНИМКИ)

Замъкът Нойшванщайн или къде се раждат приказките (ГАЛЕРИЯ)

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

10 места, които трябва да посетите през 2018 г. (СНИМКИ)

Кои са най-спокойните градове в света(ГАЛЕРИЯ)

Най-странните къщи в света (ГАЛЕРИЯ)

Най-красивите фонтани в света (ГАЛЕРИЯ)

Топ 10 на пансионите, в които учат децата на богатите (ГАЛЕРИЯ)

Мостар - скритата красота на Босна и Херцеговина (ГАЛЕРИЯ)