Той е перлата на Лудвиг II

Замъкът Нойшванщайн, наричан още „Замъкът на лебедовата скала“, е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II.

Вълшебната му красота вдъхновява Чайковски да напише "Лебедово езеро". Дворецът е емблемата на анимационното студио Уолт Дисни.

"Замъкът на мечтите" е разположен в подножието на Баварските Алпи и предлага "гмуркане" в света на приказките под звуците на Вагнер.

Той е най-прочутият и най-посещаван замък в света и една от най-известните туристически дестинации в Германия, привличаща ежегодно повече от един милион туристи.

На това място имаш чувството,че приказките оживяват, а вълшебствата се превръщат в реалност.

Външният облик на мистериозния Нойшванщайн бил съобразен с типичния стил на германските рицарски крепости. Идеите за строежа и декорацията са изцяло на краля. Той бил вдъхновен от сказанието за лебедовия рицар Лоенгрин и от сюжетите в оперите на любимия си композитор Вагнер. И през 1869 г. започва строеж на замъка на мечтите си.

В повечето помещения са изобразени сцени от средновековни легенди, а тронната зала е във византийски стил. Тя е вдъхновена от „Света София” в Цариград, днешен Истанбул.

Първоначалната идея е била тук да се поставят Вагнеровите опери. Стенописите в трапезарията са посветени на „Танхойзер“, спалнята – на „Тристан и Изолда“, салонът – на „Лоенгрин“, тронната зала – на „Парсифал“. По ирония на съдбата обаче, самият Вагнер никога не успява да посети замъка.

Строителството отнема 17 години и изисква безкрайно кралско финансиране В него трябвало да има над 360 стаи. По това време обаче все още е бил частично завършен -  едва 14 от стаите са били напълно готови. Но Лудвиг II нямал търпение и се пренесъл да живее там. За жалост, живее в замъка само 170 дни, след което умира мистериозно. 

До Нойшванщайн се намира замъкът Хоеншвангау, където Лудвиг II e израснал. Баварският владетел от малък обичал красивата природа. Дълги часове стоял до водите на Лебедовото езеро и мечтаел за приказното творение. Лудвиг искал да съчетае две свои любими неща – природата и красивата архитектура. И претворил мечтата си в действителност.

Хоеншвангау е построен от бащата на баварския крал Лудвиг II - Максимилиан II. Той е в неоготически стил и събира не по-малко туристи.

СНИМКИ ОТ ВЕЛИКОЛЕПНИТЕ ЗАМЪЦИ ВИЖТЕ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

10 места, които трябва да посетите през 2018 г. (СНИМКИ)

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите 

Остров, забранен за жени, влезе в списъка на ЮНЕСКО (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-красивите фонтани в света 

12 удивителни неща, които може да видите само в Китай (ГАЛЕРИЯ)

Кои са най-спокойните градове в света

Най-красивите фонтани в света (ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК)

Най-странните къщи в света (ГАЛЕРИЯ)

Топ 35 на най-атрактивните места за сватба 

Топ 5 на най-слънчевите градове в света 

16-те най-опасни страни на света 

Най-скъпите имоти в света, обявени за продажба 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.