Там мъже участват в ритуал, при който се къпят голи в морето

Японски остров, забранен за жени, където мъжете трябва да се изкъпят голи в морето, за да посетят храма му, намери своето място в списъка със световно историческо и културно наследство на ЮНЕСКО.

Малкият остров Окиношима е постоянно обитаван от шинтоистки монаси, които се молят на богинята на острова – традиция, запазила се с векове.

Всяка година ограничена група от хора получават разрешение да дойдат на острова в Японско море за ежегоден фестивал, който продължава само два часа. Тази година такова разрешение са получили 200 човека, които обаче е трябвало да спазят строги правила.

Основно изискване е те да са мъже и преди да влязат в островния храм те трябва да са преминали ритуал по пречистване, в който чисто голи се изкъпят в морските води.

Въпреки влизането си в списъка на ЮНЕСКО, което обикновено води до значително увеличение в туристите, представители на живеещите там монаси заявиха, че планират да забранят посещенията на всички, освен свещеници, най-вече от страх, че тълпите от хора могат да „разрушат“ острова.

„Понякога се казва, че на острова е забранено за жени, но на практика на всички, освен свещениците, които са там 365 дни в годината, им е забранено да идват“ на негова територия, заяви говорител на религиозната общност от острова, допълвайки, че забраната за жени няма нищо общо с дискриминацията. Смята се, че е опасно жени да пътуват по море, за да стигнат до острова и храма и това вековно правило няма да бъде променено, допълни той. „Целта е да се предпазят жените – полът, който ражда деца“, каза говорителят.

Островът, който се намира северозападно от Кюшу – най-южният от четирите основни японски острова, е част от прозорец, формиращ важен търговски път, който свързва архипелага с Корейския полуостров и Китай.

В Окиношима са намирани и множество златни и други ценни предмети, за които се предполага, че са били давани като дарове на боговете. „Тези съкровища се смята, че са били дарявани на боговете с молба за национален просперитет и сигурност на морския трафик“, се казва на сайта на Мунаката Таиша – храмът, който притежава острова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.