Местните разказват как влияе безоблачното време на начина им на живот

Според класацията на Световната метеорологична организация най-слънчевите места в света са концентрирани в югозападната част на САЩ, Северна и Западна Австралия, Южна Африка, Северна Африка и Близкия изток. Въпреки че много от тези пустинни райони са безлюдни, жителите на някои от най-големите слънчеви градове споделят пред Би Би Си как влияе безоблачното време на начина им на живот. 

 

Финикс, Аризона, САЩ

С изключение на Юма, малък град на в югозападната част на Аризона, Финикс се радва на повече слънчеви дни от всеки друг град в света. Това е благодат, която изчезва, когато слънцето го няма. 
„Нямах представа, че слънцето влияе толкова много на настроението ми, докато не заминах да уча за една година в Берген, Норвегия. Страната между другото е едно от най-дъждовните места в света", споделя Катрин Капоци, дългогодишен жител на Финикс. "Чувствах се по-меланхолична и вглъбена в себе си, но не можех да разбера защо. Дори и сега, само един дъждовен ден е достатъчен, за да намали енергията ми", допълва Катрин. 

 

И все пак, редкостта на влажното време има своите преимущества. "Аризонците усещат много специфичния мирис на дъжд в пустинята. Това се случва, когато вали дъжд върху храста креозот, който е пустинно растение", казва още Капоци. "Това е един от любимите ми аромати."

 

"Тези, които остават във Финикс, се влюбват в огнените залези, фантастичния зимен климат, невероятната мексиканска храна, приятелски настроените хора и много евтиния стандарт на живот", допълва Капоци.

 

Центърът на града сега е популярна зона за млади професионалисти, пазар за земеделски производители, кафенета и музеи. Млади семейства и пенсионери се трупат в  Скотсдейл, близко елитно предградие на около 12 мили североизточно от Финикс. Десет мили източно, Темпе е залят със студенти от Щатския университет на Аризона, които посещават баровете и клубовете на булевард "Мил".

 

Дарвин, Австралия 

Много от най-слънчевите градове на Австралия са концентрирани в рядко населената северна територия на страната. Алис Спрингс получава около 3500 слънчеви часа годишно, а Тенант Крийк - около 3569. С 3 097 часа столицата на региона, Дарвин, има по-малко слънчеви дни от своите съседи, но градът е дом на най-много жители в северната територия, а 150 000 души се възползват от предимствата целогодишно.

 

"Не е нужно да гледате времето по новините, защото е слънчево и 32 градуса почти всеки ден," казва Рик Деландър, старши екскурзовод за приключенски пътувания. Температурите водят до по-спокоен и безгрижен живот. Много е вероятно тук да чувате изрази като "не се безпокой", "всичко ще бъде наред", и "нямаш грижи". "В Дарвин хората не се притесняват за неща, които не са от истинско значение", обяснява Деландър.

 

Може да минат до осем месеца без дъжд, но ноември обикновено е началото на горещ и влажен сезон, който прави всичко зелено. "Влажният сезон е също така известен като глупавия сезон, през който някои хора получават това, което ние наричаме "тропическа лудост", казва Деландър. "Голямата жега и влажност на въздуха водят до покачване на стреса и напрежението, но след дъждовете всеки се връща към нормалния и хармоничен начин на живот."

 

Дарвин е малък град в сравнение с другите градове в Австралия, но пък много разширен. Деландър живее в провинцията Хауърд Спрингс, на 30 км източно от Дарвин. "Аз го наричам златната среда за живеене. Там има достатъчно пространство, много диви животни и няма съседи наблизо", казва той, добавяйки, че лесно и бързо се стига до града по магистралата. Близо до центъра на града е Найтклиф, популярен със своите плажове, пазари и невероятна гледка към океана, докато Фани Бей, на 5 км северно от града, е обичан от семействата заради своите паркове и градини. 

 

Низва, Оман

Оман се намира в източната част на Арабския полуостров и има толкова слънчеви градове в страната, че създава "слънчева представа за живота" - така поне твърди Експат Никол Брюър, която работи като учител в Низва. "Оманците са много мили и гостоприемни хора", казва тя.

 

"Въпреки че е консервативен и религиозен район, мюсюлманите в Оман всъщност са доста безгрижни и всичко, което казват е със смисъла на "каквото и да стане, аз няма да се притеснявам".

 

Безкрайните слънчевите дни улесняват местните жители на Низва в проучването на околността. В близост е планината  Джабал Акдар (което означава "зелена планина"), на около 60 км на север от града, намира се на 2000 м над морското равнище и е привлекателна за туристи и къмпингуващи. Низва също е известен със своята голяма открита търговска зона със сребро и керамика за продажба.

 

Постоянното слънце на Низва прави дъждовните дни приятни. "Точно днес имахме малко дъжд и моите ученици нямаха търпение да излязат от час, за да се насладят на рядката облачност и няколкото капки дъжд", казва Брюър. "Страхотна гледка е да видите колко щастливи са тези хора заради малко дъжд и облаци."

 

Аман, Йордания

Дори в средата на зимата, когато температурите спадат до 5 градуса, слънчевите дни и откритият начин на живот са нещо нормално в Йордания.

 

"Времето ме насърчава да изпълнявам много от поръчките си пеша", казва Гада Ел Кюрд, директор по стратегическо развитие в местна компания. "Особено в почивните дни много хора излизат на семейни пикници или еднодневни екскурзии", допълва Гада.

 

Аман е и един от най-скъпите 50 града в света, но все пак местните жители могат да се хранят евтино в някое от многото кафенета на историческата улица 'Дъга" - на 3 км от центъра на града.

 

Възможността за оставане на открито е друго предимство на града. В Ал Али, квартал в Западен Аман, където Ел Кюрд живее, всичко е в непосредствена близост. "Децата ми ходят пеш три минути, за да стигнат до училище", казва тя. 

 

Йоханесбург, Южна Африка

Интересен факт е, че най-големият град в Южна Африка има най-лекия климат в страната. "Рядко се случва да е твърде студено, влажно или горещо", казва местният жител Жан Барнард. "Това означава, че слънчевите дни лесно се приемат за даденост. В редките случаи, когато имаме три или повече дъждовни дни, хората стават много намръщени", каза Барнард.

 

Хубавото време означава, че повечето хора от града прекарват времето си на открито, с барбекюта или в басейните, каквито има и в домовете на жителите от средната и висшата класа.

 

В сравнение с Кейптаун, жителите тук са много по-приветливи, твърди Барнард. "Много е лесно да започнете разговор с непознати в Йоханесбург и това може да доведе до най-различни интересни възможности," казва той.