Община Пазарджик не е в състояние да изпълнява транспорт на пътници по всички линии

Десетки селища в пазарджишко останаха без автобусен превоз. От общинската управа спират над 10 линии, а по други автобусите драстично са орязани и разредени.

Потърпевшите твърдят, че не са уведомени за промяната. Жителите на засегнатите селища заплашиха с протести. Хиляди могат да останат без работа, тъй като нямат транспорт с който да стигнат до фирмите и предприятията в които работят.

Франция остава парализирана от транспортната стачка (ВИДЕО)

„Този проблем е от повече от две седмици. Спряха всички автобуси без да уведомят никого. Децата нямат с какво да ходят на училище. Щом тази фирма не може да изпълнява задълженията си, нека и отнемат лиценза”, казва жителка на Калугерово.

 

„Нямаме автобус, нямаме и лични коли. Събота и неделя даваме дежурства, а нямаме с какво да пътуваме. Хората, които са в дома са изправени пред риск да няма кой да се грижи за тях. Много от тях са на инвалидни колички и имат нужда от специална помощ”, споделят от персонала на дома за възрастни хора в село Щърково.

Позицията на Община Пазарджик е, че не са в състояние да изпълняват обществения превоз на пътници по всички линии и прехвърлят тези линии към малките кметства.

"По правило и държавата, и общината субсидират транспорта най-вече до селата  и трудно достъпни места. В Пазарджик пресмятат, че голяма част от линиите са нерентабилни и ги съкратили", разказва Борислав Сестримски, управител на транспортното дружество.

"При нас е най-големият проблем в село Боримечково. 60 деца  и нямаме никакъв превоз за извозване на децата", коментира ситуацията Велин Георгиев, кмет на с. Боримечково.

Василка работни в частна фирма на 30 километра от Калугерово, а дъщеря й учи в Пазарджик. Трети ден до селото им не идва автoбус. Твърдят, че никой не ги е уведомил, че рейсовете са спрени.

“Не знам кой безумец спря най-вървежния автобус от Лесичово в 7.10, който е пълен с деца и с работещи. Картата на дъщеря ми струва 125 лева. Трябва да останем без работа и какво правим? За да ги заведем на училище единият от нас не трябва да работи”, казва Василка Бикова.

"Единственият им вариант е на студа да чакат на автостоп, но това не може да продължава. Едно цяло село да е откъснато от света в 21 век. Това просто не прилича на нищо. Значи стар човек зъб да го заболи, на лекар да отиде с какво", пита Бикова

Повече по темата гледайте във видеото