Вижте историите на хора, които са се научили да дават надежда, без да се страхуват от цената

Когато вървите по улицата и видите бездомник, питали ли сте каква е неговата история? А когато ходите на църква, чудите ли се за какво се моли човекът до Вас и дали сте се питали откога някой не е ял?

Тази неделя в „Темата на NOVA” авторът Владислава Тричкова и операторите Димитър Василев и Радослав Илиев изминават пътя на надеждата, за да ни срещнат с хора, които не са загубили способността да съчувстват на ближния, даряват лични средства или влагат усилия, за да помагат.

От дълги години Христо Атанасов приютява в дома си нуждаещи се от подслон хора. „Много хора са минавали в дома ми. Те ме намират, като си говорят помежду си. Аз не връщам никого, защото има място”, каза Христо Атанасов.

Кой и защо остави на улицата възрастен човек?

Самият той не се притеснява какви хора ще попаднат в дома му, но признава, че му се е случвало да си изпати. Хората се различават и по съдбите, и по тъгата, и по успехите. За едни успехът е даване на огън, а за други той е в храната и за тялото, и за душата.

„Отборът на надеждата“ е един необикновен футболен тим от бездомни, чийто създател и мениджър е Виктор Кирков. Той е помогнал на десетки непълнолетни деца, откакто отборът е основан през 2011 година. Младежите в него идват или от институции, или пък защото живеят в незаконни постройки на ромски махали. „Отборът на надеждата" всяка година участва и на Световното първенство по футбол за бездомни хора, а миналата година постига изненадващ успех. България се изправя срещу Бразилия и печели! Българският вратар - 16-годишният Асен, е обявен за най-добър вратар на турнира.

Бездомник отказа операция и помоли "Спешна помощ" да го остави на една пейка

В неделните утрини храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в Асеновград е препълнен. Част от хората ходят, за да присъстват на литургията, а други за превърналия се в традиционен неделен курбан. „От 2000 г. досега не сме прекъснали да храним хората”, казва отец Йордан.

Цялото предаване гледайте във видеото.