Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Васил Божков вече с 11 обвинения. Прокуратурата ще търси отговорност от бизнесмена и за търговия с влияние, и за държане и отчуждаване на културни ценности. Божков е задържан в Обединените арабски емирства, а преводът на молбата за екстрадицията му все още продължава.

По непотвърдена информация бизнесменът е направил постъпки пред чужда държава за съдействие, за да бъде освободен от ареста.

Към настоящите 7 обвинения в четвъртък прокуратурата добави нови четири. Най-тежкото засега остава това, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта.

„На Васил Божков са повдигнати още две обвинения – за търговия с влияние и за задържане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния законов ред. С това броят на повдигнатите спрямо лицето обвинения стават общо 11”, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)

Прокуратурата продължава да превежда на арабски документите за екстрадицията му, които вече са в обем от 200 страници.

„Ние правим всичко възможно да върнем в България обвиняемия Божков, който е най-богатият българин и най-опасният български гражданин”, каза главният прокурор Иван Гешев.

Ново разследване срещу Васил Божков – за убийства, принуда и изнасилване

В четвъртък заместник-председателят на парламента Валери Симеонов заяви в студиото на NOVA, че има информация, че хазартният бос търсел чужда помощ.

„Има информация, че той е имал среща с представители на руските служби. Това е много неприятно, според мен. След тази информация България няма никакъв друг правилен ход, освен външно министерство да повика посланика Макаров и да го попита дали това е така. Това, че е така е така, защото вече е публикувано в медиите”, добави Симеонов.

„Тези хора се защитават, имат право да се защитават по всякакъв начин, а те се защитават по начин извън закона”, заяви Иван Гешев.

У нас проверките на доходите на бизнесмена продължават. „Има възложени от прокуратурата проверки на фирми, свързани с г-н Божков, и проверки на самия г-н Божков. Оттам нататък всичко друго, най-лесният и бърз отговор, е данъчна тайна”, каза Владислав Горанов.

Акция в ресторант, собственост на Александър Тумпаров (СНИМКИ)

Предстои в Обединените арабски емирства да се насрочи дело за екстрадицията на Васил Божков.

Частната колекция картини на Васил Божков вече е в Националната галерия