Вчера се проведе гласуване за определяне на претендента на Демократическата партия

Сенатор Бърни Сандърс печели подкрепата на избирателите в Невада, които на партийни събрания гласуваха вчера за определяне на претендента, който да получи кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Оценките на местните медии се базират на предварителните резултати от преброяването на около 10 на сто от гласовете, според които той има голяма преднина. Сандърс изпреварва значително тримата си основни опоненти – бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторката Елизабет Уорън и умереният Пийт Бутиджидж.

Започват първичните избори в САЩ

С победата си Сандърс затвърди позицията си като лидер сред претендентите за номинацията на Демократическата партия. Той спечели щата Невада благодарение на подкрепата на голямата латиноамериканска общност, отбелязва Асошиейтед прес.

Демонстрирайки увереността си, Сандърс напусна Невада, за да се насочи към Тексас.

Победата му обаче засилва притесненията на някои демократични лидери, които се опасяват, че самоопределящият се като социалист сенатор от Върмонт е прекалено радикален, за да победи срещу Тръмп.

Сандърс призовава от десетилетия за политики за намаляване на неравенството в политическата и икономическата сфера. Една от най-важната от тях е планът му за всеобщо здравеопазване за всички американци.

Тръмп печели първичните избори на републиканците в Ню Хемпшър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази злорадство в социалните медии, продължавайки опитите си да всее раздор между Сандърс и съперниците му.

„Изглежда, че Лудият Бърни се представя добре във Великия Щат Невада. Байдън и останалите изглеждат слаби”, написа президентът в Twitter. „Поздравления, Бърни, и не ги оставяй да ти го отнемат”, добави той.

Бутиджидж също поздрави Сандърс, но след това отправи критики към него, определяйки го като прекалено разединяваща фигура.

„Преди да се хвърлим да номинираме Сенатор Сандърс за единствения ни шанс да се справим с този президент, нека да погледнем трезво какво е заложено за нашата партия, и за нашите ценности и за тези, които може да загубят много”, подчерта претендентът за номинацията на демократите. Той предупреди, че Сандърс вярва в безкомпромисна, идеологическа революция, която според Бутиджидж няма да получи подкрепата дори на повечето привърженици на Демократическата партия, още по-малко - на мнозинството американци.

Изненадващ резултат на първичните избори в Айова

Заелият второ място в Невада Джо Байдън отправи критики, които бяха изтълкувани като критика към Сандърс и милиардера Майк Блумбърг, който не участваше в изборите в Невада, но ще се включи в надпреварата от следващия месец.

„Аз не съм социалист. Аз не съм плутократ. Аз съм демократ”, декларира Байдън.