Различни миньори достигат до околностите на Кава Иджен, за да извличат камъни, богати на сяра

Индонезийският остров Ява е дом на интересен природен феномен: вулкан, който изригва със синя лава.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Това е Иджен, който представлява обширен вулканичен комплекс с активен кратер, чиято дълбочина достига до 200 метра. Нестандартният син цвят се дължи на обилното наличие на сяра, което прави и целия район доста токсичен.

Индонезийският вулкан Мерапи изригна и покри небето с плътен облак дим (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вулканът „Попокатепетъл” изригна с мощна експлозия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Явлението е възможно, тъй като горещите серни газове (около 600оC) се изпаряват и влизат в контакт с температурата на въздуха. Когато е изложена на място, където има наличие на кислород и когато е задействана от лавата, сярата изгаря много лесно. А резултатът от това са сините пламъци, които виждаме, когато вулканът изригва. Всъщност само пламъците се характеризират с този цвят, не и самата лава.

Оказва се, че в региона се извършват и някои от най-опасните операции за добиване на сяра в света. Различни миньори достигат до околностите на Кава Иджен, за да извличат камъни, богати на сяра. Те се формират, след като синият пламък от вулкана изчезне. След това хората пренасят целия товар и го продават на килограм.

Вулкан в Чили изхвърли дим и пепел над 3000 метра (ВИДЕО)

Ijen 3D.gif
By Asybaris01 - Topographic data SRTM from NASA and World Imagery, Public Domain, Link

Двойка сключи брак в близост до изригващ вулкан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Разбира се, подобни дейности не са регулирани от закона и често се наблюдава как малки деца също са на „бойното поле“, за да помагат на семействата си да спечелят допълнителни пари. Самата дейност е опасна за всички, тъй като не само изисква сила, но и екипировка, с която да се предпазват от вредните газове. В противен случай съществува голям риск от влошаването на здравословното състояние, на тези, които са постоянно там.

Вулканът “Попокатепетъл“ в Мексико изригна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Blue Sulfur Flames.JPG
By Seshadri.K.S - Own work, CC BY-SA 4.0, Link