Друг съдебен състав гледа мярката на Антон Божков

Спецсъдът остави в ареста сътрудничката на Божков – Йоана Чолакова. Същевременно друг състав на съда гледа мярката на Антон Божков.

Съдружникът на Божков - Александър Тумпаров, пък е платил гаранцията си от 1,5 млн. лева.

Искат постоянен арест за сина на Божков и за секретарката му

Чолакова е обвинена, че е участвала в престъпна група за пране на пари, търговия с културно-исторически ценности и сводничество, ръководена от Васил Божков.

Според обвинението, по данни на свидетеля Цветомир Найденов - бивш съдружник на Божков в хазартния бизнес, Чолакова осъществявала контакт между иманяри и Божков. Чолакова била и човекът, чрез който контактували бизнесменът и сводници.

Самата Йоана Чолакова остана изненадана, че по документи е работила в управата на „Нове Холдинг”. По нейни думи, в последните месеци била административен директор на футболен клуб „Левски”. Решението на спецсъда може да бъде обжалвано.

Оставиха зад решетките жената на Васил Божков

Прокуратурата поиска постоянен арест и за сина на Васил Божков – Антон. Мярката се гледа от друг състав на съда.

Преди няколко дни Антон Божков беше привлечен като обвиняем за пране на пари по поръчение на групата, която, според прокуратурата, била оглавявана от баща му.

Сега прокуратурата иска постоянен арест, а защитата настоява да бъде освободен без мярка. Според адвокат Даниела Доковска прокуратурата не е представила никаква конкретика по повдигнатите обвинения. Нямало яснота за какво имущество точно става въпрос, за което се твърди, че е трансформирано чрез пране на пари. Освен това не било ясно къде в страната или чужбина е осъществявана незаконната дейност, както твърди прокуратурата. Според адвокат Доковска има и разминаване между периода, в който е действал Антон Божков и този, в който е действала престъпната група на чело, на която е стоял баща му. Според адвокатката повдигнатото обвинение срещу Антон Божков е, „защото той е син на баща си”.

Прокуратурата контрира. Според тях Антон и Васил Божкови имали обща фирма. Капиталът й, според Търговския регистър, идва от заем. Този, който дава заем, и този, който е собственик на дружеството, е едно и също лице, твърди прокуратурата.

„Схемата е чрез трансформиране на имущество, за което ние считаме, че обвиняемият е знаел, че е придобито по престъпен начин. Разследването е в изключително начален стадий, образувано е преди не повече от 10 дни”, заяви наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Преди месец прокуратурата съобщи, че фирми, свързани с бизнесмена, са ощетили държавата с 500 млн. лева непогасени данъци от хазартни игри.