Мероприятията по случай годишнината са отменени заради коронавируса

Япония почита днес паметта на жертвите на земетресението и цунамито от 11 март 2011 година, след които над 20 000 души загинаха или останаха в неизвестност, информира БТА.
Мероприятията по случай годишнината са отменени заради коронавируса.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Плаж във Фукушима беше отворен осем години след ядреното бедствие

Малка церемония с участието на премиера Шиндзо Абе и членове на правителството ще се проведе в канцеларията на министър-председателя. Минута мълчание ще бъде обявена в 14:46 часа местно време, когато преди девет години в крайбрежната префектура Мияги бе засечен трус с магнитуд 9 по Рихтер. След това премиерът ще произнесе реч.


При двойната природна катастрофа загинаха 18 400 души, над половината, от които жители на Мияги. Множество жертви имаше и в съседните префектури Ивате и Фукушима. Още 3700 души починаха през последвалите години от изостряне на заболявания и други причини, свързани с преживяното.

8 години от ядрената авария във Фукушима

Въпреки разпространението на коронавируса Япония заявява, че продължава подготовката за летните олимпийски и параолимпийски игри и гарантира пълната безопасност на спортистите.
Този месец трябва да започне щафетата за пренасяне на олимпийския огън. Планира се началото й да бъде дадено на 26 март във футболния тренировъчен център в префектура Фукушима, която през 2011 г. пострада от разрушителното цунами и авария в едноименната атомна централа.
Самите игри според организаторите трябва да станат символ на възстановяването на пострадалите региони. Част от състезанията, включително мачове по футбол и бейзол, се планира да бъдат проведени във Фукушима, за да се помогне на местните власти да привлекат туристи, а жителите да могат да споделят радостта от спортния празник.

Ликвидирането на последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима-1" остава един от основните проблеми на японските власти след земетресението и цунамито от 2011 година. Сроковете за извършване на отделни дейности многократно бяха удължавани. Новият план предвижда работите да приключат през 2031 година.

В районите около централата ликвидаторите успяха частично да деактивират последния заразен град в префектура Фукушима - селището Футаба. От 4 март там заработи временна община и жп станция. Жителите ще могат да се върнат в града през 2022 година, когато ще приключи почистването на местността.