Мярката влиза в сила от петък и ще важи 30 дни

Заради епидемията от коронавируса САЩ спират влизането на чужденци, които пристигат от европейски страни. Мярката влиза в сила от петък и ще важи 30 дни.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

В официалното си изявление Доналд Тръмп обяви, че забраната за влизане в САЩ се отнася до гражданите, идващи от Европа. По-късно обаче, в официален документ, публикуван след изявлението на американския президент, се уточнява, че забраната за влизане в САЩ  се отнася до неамериканските граждани, които идват от страните от Шенгенската зона.

 

 

Това автоматично изключва страни като България, Румъния,Хърватия,Кипър, Ирландия и Великобритания. Забраната за тези страни ще важи, ако 14 дни преди посещението си в Америка, те са посетили държава от Шенгенската зона.

 Пазарите реагираха веднага, след като президентът Доналд Тръмп обяви въвеждането на строгите мерки. Индексите изгубиха повече от 3%. Петролът също поевтиня. 

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

„Предприемайки своевременни мерки, станахме свидетели на драматично по-малко случаи на вируса в САЩ, отколкото в Европа. ЕС не успя да вземе същите предохранителни мерки и да ограничи пътуванията от Китай и други рискови страни. В резултат на това се появиха голям брой огнища на зараза в САЩ заради пристигнали от Европа хора. Това не е финансова криза. Това е само временен период, който ще преодолеем заедно като народ и като свят”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Училища и детски градини ще затварят само при поява на коронавирус в даденото заведение