„Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани”, обясни София Ангелова

„Паниката и страхът потискат имунните клетки. Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. Китай е прекрасен пример за това. За два месеца те успяха да потушат коронавируса”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът София Ангелова.

Първа жертва на коронавируса в Гърция

„Намираме се в доста сложна ситуация. Основната цел е да потушим разпространението на заразата. Ако успеем, коронавирусът няма да се превърне в ежегодна епидемия. Властите правят това, което трябва. Хората трябва да им помогнат. Всички, които се връщат у нас от епидимични  райони, задължително да спазват карантина. Ако се развие заболяването, а човекът е на работа, то той ще зарази колегите си”, каза още пулмологът.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Тя поясни, че е много важно, ако имаме симптоми  и не се чувстваме добре, да не ходим на лекар, а да се свържем с него по телефона. „Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, каза още Ангелова.

ИЗВЪНРЕДНО: Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

По думите й хората, които не са били в епидемични райони, но имат симптоми на грип, веднага трябва да информират личния си лекар. „Да започнат да пият антивирусен медикамент, за да избегнат усложненията от грип тип Б”, поясни София Ангелова.

Тя апелира възрастните хора да ограничат контактите, тъй като те са най-застрашени.

„Вирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Така вирусът може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Трябва да има и хигиена на устната кухина. Хубаво е да си направим гаргара със сода за хляб и вода, когато се приберем”, каза още пулмолог Ангелова. Тя допълни, че маските трябва да се носят от болните хора.

ИЗВЪНРЕДНО: Цяла Италия под карантина

На въпроса могат ли парите да пренасят вируса, лекарката заяви, че това е абсолютно възможно. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето си. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.

Повече гледайте във видеото