Само в София броят им е спаднал с близо 600

Рязък спад на кръводарителите у нас заради коронавируса. Само в София броят им е спаднал с близо 600, а това може да доведе до недостиг на кръв и кръвни продукти в България.

Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19 (ВИДЕО)

За драстичен спад в броя на желаещите да помогнат, сигнализираха от всички кръвни центрове в страната. Предупреждението е, че това може да доведе до сериозна криза. Всекидневно стотици пациенти се нуждаят от кръв.

В ранните часове на деня, когато обичайно има най-много дарители, Националният кръвен център е почти пуст. Дългододишните служители разказват, че никога не са виждали толкова малко кръводарители, колкото през последната седмица. Сред малкото престрашили се днес беше Мирослав. Чул, че се търсят дарители и дошъл да помогне.

„Някой може да има нужда и не трябва заради коронавируса да се изпада в тотална паника“, смята той.

Всекидневна нужда от кръв и кръвни продукти имат пациентите, които се лекуват в клиниките по онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, гинекология и неврохирургия. Кръвопреливане изискват и спешните интервенции.

„Ако това продължи, ще се затрудни подаването на кръв към здравните заведения“, заяви Николай Николов, директор на Националния център по трансхузионна хематология.

От здравното министерство апелираха всеки, който е в добро здравословно състояние, да помогне в тази ситуация. Уверението е, че риск за заразяване с коронавирус няма.

В кръвните центрове са взети всички мерки за безопасност. Защитени са както служителите, така и кръводарителите. Още на входа е създадена стройна организация.

А преди да бъда прелята, кръвта се изследва за хепатит, ХИВ и други инфекции.

Кръвните центрове в страната ще работят с удължено работно време.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП