Жертвите на COVID-19 в страната до момента са 1002

Към днешна дата в Испания 19 980 са заразените от COVID-19, 10 542 от тях са в болница, 1 141 са в интензивните отделения. 1002 са починалите до момента. Това сочат последните данни на Министерството на отбраната на Испания, съобщи българската журналистка Даниела Йотова, която от години живее и работи в Испания, цитирана от БГНЕС.

Към 20 ч. в четвъртък, когато обобщават данните, заразените в Мадрид бяха 6777, 590 от тях в интензивните отделения. 500 са починалите, между които двама служители на реда на 37 и 46 г. и медицинска сестра на 52. Нарастването на броя на заболелите е с 25% за 24 часа.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

В понеделник – 16 март в Испания са умирали хора на всеки 16 минути, в четвъртък 19 март – на всеки 7. В болниците предоставят таблети на тежко болните, за да могат да се сбогуват с близките си и да ги видят за последен път. Някои не успяват.

Снимка: EPA/БГНЕС

Първите случаи на коронавирус в Испания са от февруари. В Мадрид, според графиката за развитието на пандемията, първият случай е в началото на март, на 5 март диагностицираните с COVID-19 са 200, а на 7 март вече имахме първата жертва на вируса, сподели Йотова.

Психолози започват работа с медицинските екипи на първа линия, интубаторите не достигат и опасенията са, че ще се повтори италианската драма – лекарите да решават кой да живее и кой да умре. От тази нощ хеликоптери започват да пръскат с дезинфектанти.

ИСПАНИЯ ПОД КАРАНТИНА: С какви мерки страната се бори с коронавируса?

Интензивните отделения на болниците са в колапс. След животоспасяваща интубация пациентите остават там още 28 дни. Затова започват изграждането на полеви болници. В Мадрид 40 хотела са на разположение за изолация и лечение на по-леките случаи.

Снимка: EPA/БГНЕС

Най-засегнати са старческите домове. Телевизиите постоянно съобщават за нови огнища на зараза в тези центрове. Има заболели хора и от персонала там, съобщава журналистката.

Заразените с COVID-19 в Испания вече са над 10 000, починалите – близо 500

Решението за карантина в Испания бе обявено на 13 март и въпреки, че ограниченията бяха предвидени да влязат сила след публикуването на закона, мерките бяха предприети още същия ден заради драстично увеличение на заболелите. Навън могат да излизат и да се движат хора само по единично и на дистанция един от друг, за да отидат до хранителен магазин, аптека или на работа. Работещите при проверка представят сертификат от фирмата, в който е описан маршрутът от местоживеенето до работното място. В автомобилите също не може да пътува повече от един човек. Допускат се изключения само за придружители до болнично заведение.

Снимка: EPA/БГНЕС

Мобилизирани са всички силови структури. На въоръжените сили им дадоха пълномощията, които има Гранична полиция. Дронове идентифицират нарушителите на карантината. Има много глобени, има и задържани. Забранени са разходките и в затворените жилищни комплекси. Изключение се прави единствено и само за деца с аутизъм, съобщава Даниела Йотова.

В Испания също аплодираха медиците, които се борят с коронавируса

На фона на всичко това има и куриози. Хора са разхождали пластмасови кучета, та се наложи обяснение от телевизионния екран, че може да се разхождат домашни любимци, но живи, отбелязва журналистката.

Снимка: EPA/БГНЕС

Тя допълни още, че мерките са драконовски, забранени са пътуванията, спрени са много полети, хотелите не приемат гости. Затворено е всичко с изключение на аптеки, хранителни магазини и пунктове за продажба на цигари и вестници. Освен хората от медикосанитарния сектор, социалните услуги и разбира се, силовите структури, работят заетите в чистотата и в строителството, банките и застрахователите.

Снимка: EPA/БГНЕС

Тревогата, че Испания ще повтори драмата в Италия е голяма. На фона на това има и добра новина. 2 200 пенсионирани лекари от цялата страна се включват като доброволци в болниците, каза още Йотова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП