"Как ще се развие кризата с коронавируса зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя", каза още той

През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в ефира на предаването "Неделята на NOVA". 

„Още следващата седмица ще предложа един първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд „Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

Запитан колко точно ще бъде новият дълг, той отговори: „Милиарди. Нали искате да харчите?"

Нови 8 случая на заболели от коронавирус у нас (ВИДЕО)

„Струва ми се удачно, въпреки че още не съм го предложил, че системата на възнаграждения, която е двукомпонентна и съдържа в себе си основно възнаграждение и допълнително възнаграждение, което отчита приноса на отделния работник, че поне краткосрочно може да бъде преустановена“, каза още финансовият министър.

„Това не са ДМС-та  (допълнително материално стимулиране), това са допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати. Нека все пак не прибързваме, защото пък разход за едни е приход за друг“, каза още той.

Почина още една жена с коронавирус у нас

„Как ще се развие кризата с коронавируса зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, категоричен бе Горанов..

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

 

 

„В постоянен контакт сме с работодателите и със синдикатите и търсим оптимални решения. Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата“, посочи финансовият министър.

Васил Велев: Не искаме повече пари, а ремонт на закона

Той коментира и позицията на държавата относно мярката „60/40“. „Идеята на подобен тип механизъм не е да запази тези предприятия, които няма да могат да съществуват и които са толкова ударени от кризата, че няма шанс да оцелеят. Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждат перспектива в следващите месеци“, каза Горанов.

По думите му мярката се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс, да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност и които не искат да оцелеят. „Мярката е с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен", смята министърът. 

Борисов: 81 държави са поискали финансова помощ от МВФ (ВИДЕО)

„За сметка на осигурителните вноски служителите трупат права", обясни Горанов. Според него, ако работодателят смята, че участието в осигурителната система е свръхнатоварване значи е сбъркал бизнес модела.

„Ако очакванията са, че трябва да започнем да плащаме и възнагражденията на реалния бизнес, то малко се обръща моделът наобратно. Държавата преразпределя, тя не създава“, категоричен бе той.

Бизнесът подкрепя частично държавните мерки, но трябват промени

Запитан какво се случва със запорираните банкови сметки на физическите лица Владислав Горанов отговори: „Всеки конкретен случай ще се разглежда по отделно. За тези, които са свързани с натрупани големи задължения, вероятно ще се помогне по-трудно, защото никой не може да черпи права от неправомерно поведение. За тези, които възникват сега, приходната администрация ще прояви изключителна гъвкавост“.

„На лицата, които се самоосигуряват, особено на тези, които са участвали в относително успешни икономически отрасли като архитекти, адвокати, частни съдебни изпълнители и др., можем да помогнем краткосрочно с безлихвени кредити, с идеята, че тяхната дейност след 2-3 месеца ще продължи“, заяви още финансовият министър.

Кристалина Георгиева похвали правителството за мерките срещу коронавируса

„БНБ, заедно с европейския банков орган и в координация с търговските банки, и правителството ще анонсират единна методология и стратегия за отсрочване на плащания по банкови кредити", обаясни Гаронов като категорично каза, че това не означава "кредитна ваканция".

„Отсрочвания на плащане по банкови кредити, координирано като позиция с европейския банков орган и одобрено като методология от управителния съвет на БНБ. По думите му така банките ще могат да дадат гъвкавост на клиентите си, без това регулаторно да им тежи на капиталовите изисквания по отношение на тяхната дейност. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП