Премиерът участва в брифинга на оперативния щаб

"Днес, заедно с Дончев, Горанов, Караниколов говорихме с шефа на МВФ за мерките по света. Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца", каза премиерът. Той поясни, че 81 държави са поискали пари от МВФ. Доскоро в най-лошия случай са били 3-4 страни в нужда.

 

 

"В рамките на дни големите производители на алкохол започнаха да произвеждат спирт. От него ще можем дори да изнасяме. Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях", категоричен бе той.  Борисов добави, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други. 

Тристранният съвет проведе онлайн заседание (ВИДЕО)

А канцлерът на Германия Ангела Меркел е похвалила правителството за реорганизацията на индустрията. "Монтират се тррмокамери навсякъде, за да можем да ускорим зелените коридори. Защото, докато вървят тировете, ще върви и икономиката - и нашата, и европейската", заяви министър-председателят. 

По думите му мерките, които се предвиждат, ще струват 20 милиона. "Светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не е виждал. Важно е сега парите да се слагат на правилното място, за да останат живи .Имаме финансов буфер. Дано не се стига до взимане на заем. Искрено се моля с наличните ни пари да издържим 3 месеца. После, ако се наложи, ще вадим от фондове", коментира Бойко Борисов и допълни, че в сряда ще се проведат разговори за пакети за банките. Ще се мисли при нужда и за взимане на средства от „Сребърния фонд“ и от Фонд“Козлодуй“.

"България правилно е балансирала финансите последните четири години, което е довело до ръст на БВП, на доходи, заплати. Истински се моля да издържим за три месеца с тези пари и тогава от фондовете за възстановяване да се теглят пари за развитие на икономиката", каза премиерът. Борисов отново повтори, че в сряда се очаква да стане известен банковият пакет от антикризисни мерки, като изтъкна, че банковата система трябва да се поддържа стабилна.

Тази криза означава, че светът е в изключително тежко положение, каза още Борисов. Той каза също и че иска да попита колегите от НАТО дали няма планове за бактериологична война. Какви са разчетите, ако такава война стане, ако сме се готвили за такава война, дали няма защитни облекла, които да се деблокират от резерва на НАТО и да бъдат раздадени на хората, които са на първа линия, попита още премиерът и допълни, че реално не е имало готовност по тази тема.

 
Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса

"В Щаба постигат все повече предложения от физически лица за доброволци. Към момента има 3260 доброволци, които обучени и екипирани за работа при бедствия и аварии. Те работят 233 общини и са ръководени лично от кметовете. Към момента те се занимават приемане и предаване на сигнали. Но има възможност да се изпратят в помощ на служителите на КПП-тата и граничните пунктове", обясни директорът на пожарната комисар Николай Николов.

По думите му към момента има нужда от доброволци в три направления - лечебни заведения, социални служби и регионални здравни инспекции и служби на реда. Към последните спадат служители на контролно-пропускателни пунктове и ГКПП-та. 

"Възложих на щаба и министъра на здравеопазването да прегледат всички лекари, лаборанти, шофьори и служители на здравните инспекции, които се борят с коронавируса. Ще възложа да се съберат доброволци". Това каза на брифинг премиера Бойко Борисов.

Той допълни, че ще се проведат разговори за мобилизация на курсантите, които не са на училище да подмомогнат служителите на границите и да се изплатят допълнителните 1000 лв. на всички на първа линия.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО