Това заяви на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски

Нови 8 случая на заболели от коронавирус и всички те са в София. Общият брой на заразените у нас е 346. 125 пациента са настанени за болнично лечение. Това заяви на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Почина още една жена с коронавирус у нас

"Смърните случаи са 8. След брифинга сутринта стана ясно, че е починала жена на 51 години в Благоевград. Интубираните в тежко състояние са 13. Имаме нови два случая на изписани. Така общият брой на изписаните е 14", добави той.

"От Пещера двама са изписани за домашно лечение. Нямат отрицателни проби, но са с добри показатели. Днес са изследвани 276 проби, очакват се от референтната лаборатория и от Стара Загора", каза още Мутафчийски.

Опасен ли е коронавирусът за хората със сърдечно-съдови заболявания и за диабетиците?

"Допускаме, че заразените са повече. Откриваме 2 на 11, според американците", обясни шефът на ВМА.

Експертите прогнозират, че епидемията ще достигне своя връх по време на един от най-големите православни празници.

"Тези, които са излекувани, се предполага, че са изградили имунитет, въпреки тревожните съобщения в научни списания за презаразени. При нас нещата са в началото и не стои въпросът за преместване на болни. Имаше успешен опит за преместване на болни, ние изразихме отношението си. Има си принципи за лечение. по-скоро биха се местили апарати", добави той.

Местят брифингите на Щаба сутрин в 8 часа

"Болестта протича тежко при всички възрастови групи. Специално за тези по-млади, които са починали, имаме логично обяснение - те са със странични заболявания -  хипертония или с астма. Има 37-годишен мъж, който е интубиран в "Св. Анна". Да не се изгражда в обществото мнение, че младите не се разболяват, напротив", обясни ген.майор Мутафчийски.

Той предупреди, че заразата се разпространява лесно и лекарите трябва да мислят за всеки пациент като потенциално заразен.

"Четох скоро статия, в която се излседва смъртността в Италия и там се прокарва идеята, че там си умират по толкова и без коронавируса. Това обаче не е така. Връзка между коронавируса и смъртта е съвсем ясна. COVID-19 създава такива усложнения, които водят до смърт", обясни Мутафчийски.

 

А пред NOVA генерал Мутафчийски заяви, че вече му пишат жени, за да го попитат дали могат да родят. Такъв мейл вече се разпространява в социалните мрежи. В него млада жена пише до началника на Оперативния щаб, съобщавайки, че въпреки, че е в 39 седмица, но бебето й отказва да излезе, тъй като се страхувало от забраната на генерала. 

В шеговития си стил, Мутафчийски отговаря, че бебето вече има право да излезе и пожелава успех на бъдещата майка.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си