В селото са събрани доброволци, които са облечени като страшни призраци

Властите в село в Индонезия са взели любопитни мерки, за да накарат хората да стоят по домовете си, в опит да ограничат разпространението на коронавируса, пише Агенция "Фокус".

Според информацията в селото са събрани доброволци, които са били облечени като призраци, за да плашат нарушителите, които не спазват мерките за карантина и съветите за социално дистанциране. 

Бременна медицинска сестра загуби битката с COVID-19

"Призрачните" патрули са започнали да обикалят в село Кепух през нощта още миналия месец. В индонезийския фолклор призрачните фигури, познати като "поконг", представляват душите на мъртвите, които са попаднали в капан.

Общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 в Индонезия е 4500 души, а починалите са около 400, според информация на института Джон Хопкинс. Експертите обаче се страхуват, че истинският брой на болните в страната е много по-голям.

Според кореспондентите на Reuters обаче мерките на местните власти са имали обратен ефект и хората всъщност са започнали да излизат по улиците по-често, за да наблюдават "призрачните" патрули. Все пак местните смятат, че положението се е подобрило вследствие от тях.

"Откакто се появиха поконг, децата и родителите не са напускали домовете си", казва местен жител. "И освен това хората вече не се събират и не остават по улиците след следобедната молитва".

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ: Хималаите се виждат от Индия (СНИМКИ)

Според Анджар Панка, служител в местната джамия, инициативата е проработила, не защото "призраците" наистина са уплашили хората, а защото са им напомнили за опасността от епидемията. Инициативата е организирана от местна младежка организация, подпомогната от полицията.

"Искахме да сме различни и да създадем въздържащ ефект, защото поконг са призрачни и страшни", казва ръководителят на младежката организация пред медиите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!